Amerika obilježava 11. godišnjicu terorističkih napada na New York, Washington i Pennsylvaniju


Sjedinjene Države komemoracijama obilježavaju 11. godišnjicu terorističkih napada na New York, Washington i Pennsylvaniju pod vedrim rujanskim nebom nalik na ono jutro 11. rujna 2001. kada su islamski militanti otetim putničkim zrakoplovima ubili gotovo 3000 ljudi.

Dva zrakoplova srušila newyorške tornjeve blizance, jedan je napravio veliku štetu na zgradi Pentagona na periferiji Washingtona, a četvrti se srušio u polje u Pennsylvaniji nakon što su se putnici u zrakoplovu suprotstavili otmičarima.

Na mjestu gdje su nekada stajali tornjevi Svjetskog trgovačkog centra (WTC) na njujorškom Manhattanu, više od 1000 članova obitelji poginulih i drugi okupili su se na godišnjem čitanju imena 2983 poginulih u svim napadima.

Čitanje je počelo u osam sati i trideset i devet minuta po mjesnom vremenu sa stankama u 8.46, 9.03, 9.37 i 10.03 sati, vremenima udara četiriju zrakoplova, te u 9.59 i 10.28, vremenima kada se srušio sjeverni, a potom i južni toranj.

Čitanje imena počela je Patrica Abbott, supruga Alana Jaya Richmana koji je poginuo u WTC-u. Imena je abecednim redom više od tri sata čitalo 198 ljudi.

Ranijih su godina u čitanju imena, Biblije ili književnih citata, sudjelovali političari, pa i predsjednici SAD-a, guverneri i gradonačelnici New Yorka. Ove godine su s pozornice imena čitali samo članovi obitelji više od 2750 osoba poginulih u WTC-u.

Političari su i dalje mogli nazočiti komemoraciji, ali po pravilima koje je u srpnju donio Nacionalni memorijalni centar i muzej 11. rujna pod predsjedanjem njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga, nijedan nije mogao govoriti ili sudjelovati u čitanju imena.

Ograničenje za političare ne odnose se i na druge komemoracije. Predsjednik SAD-a Barack Obama je na južnom travnjaku Bijele kuće održao minutu šutnje u čast žrtava 11. rujna. Obama i supruga Michelle Obama stajali su su pognutih glava držeći ruku na srcu dok je trubač svirao “Tišinu”.

Prvi američki par potom se uputio na komemoraciju u Pentagon. “Ovo nikada nije lak dan. Posebno nije lak za vas, obitelji onih koji su izgubili svoje živote, vašim majkama i očevima, vašim suprugama i supruzima, vašim kćerima i sinovima. Uzeli su vam ih iznenada i daleko prerano”, rekao je Obama na komemoraciji pred aktivnim članovima američke vojske, obiteljima žrtava i drugima.

“Koliko god ovaj dan bio bolan, ostavlja nam svjedočanstvo da nas nijedan događaj ne može uništiti. Nijedan teroristički čin neće promijeniti ono za što se zauzimamo. Umjesto toga, posvetit ćemo se ponovo vrijednostima u koje vjerujemo, čvrsto i bez uzmicanja. Bog blagoslovio sjećanje na one koje smo izgubili, Bog blagoslovio Sjedinjene Američke Države”, zaključio je Obama.

Potpredsjednik Joe Biden godišnjicu napada obilježio je u Shanksvilleu, Pennsylvaniji, gdje je u padu zrakoplova poginulo 40 putnika dok su se borili s otmičarima.

“Kako ćemo se odnositi prema baštini tih četrdesetero ljudi i onome što su oni učinili, što su spriječili da se dogodi, zapravo je više izraz na samih, onoga što cijenimo kao društvo”, rekao je Patrick White, predsjednik udruge “Obitelji leta 93”, koji su otmičari planirali obrušiti na washingtonski Kapitol.

U Nacionalnoj katedrali u Washingtonu 11. godišnjica terorističkih napada na SAD bit će obilježena molitvama, a ne velikim komemorativnim skupom na kakvima su zadnjih godina sudjelovali najviši američki dužnosnici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*