Amerika odbila potpisati svjetski sporazum o nadzoru interneta

Dio zapadnih zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama odbacio je svjetski sporazum o nadzoru interneta koji se u petak treba potpisati u Dubaiju jer se ne slažu s time da sve države dobiju jednaka prava na upravljanje internetom, prenose agencije.

“Internet je svijetu pružio nezamislivu gospodarsku i društvenu korist zadnje 24 godine”, rekao je u četvrtak navečer Terry Kramer, američki izaslanik na Svjetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama (WCIT) u organizaciji Ujedinjenih naroda.

“Teška srca i s osjećajem propuštene prilike SAD mora priopćiti da ne može potpisati sporazum u ovakvu obliku”, rekao je Terry Kramer. UN-ova Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) organizirala je 12-dnevnu konferenciju kako bi se donio novi sporazum o komunikacijama koji je zadnji put bio mijenjan prije 24 godine.

Novi dokument koji treba biti potpisan u petak poslije podne, trebao bi pomoći zemljama da surađuju u borbi protiv “spama” i prošire pristup webu. No rasprave su se svele na to treba li ili ne treba dopustiti svim državama jednaka prava u razvoju interneta.

Mnogi izaslanici na skupu usprotivili su se tome da američka vlada odlučuje koje će tijelo regulirati internetski sustav adresa. SAD uživa takvu povlasticu kao nasljednik Arpaneta – preteče interneta. SAD tvrdi da postojeći sustav omogućuje tehničkim stručnjacima da donose “brze, protupožarne odluke” u razvoju interneta te bi uplitanje drugih u internet moglo s vremenom ozakoniti cenzuru i poremetiti rad velikih mreža kao što su Google ili Facebook.

Američko stajalište poduprli su pioniri weba i upozorili da bi promjene mogle “destabilizirati sustav”. Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Alžir i Sudan zauzimaju se za to da sve vlade dobiju jednaka prava na upravljanje internetom, no njihovi su zahtjevi ipak u konačnici odbačeni, piše BBC.

Izaslanici iz SAD-a i drugih zemalja koje žele izmjenu teksta rekli su da će nastaviti pritiske na drugim međunarodnim skupovima kako bi se postigao takav model u kojem bi privatne grupe postavljale standarde i sudjelovale u razvoju tog medija, piše Reuters.

Tariq al-Awadhi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, predsjednik izaslanstva arapskih zemalja, rekao je kako su ih Amerikanci prevarili jer su najprije pristali na kompromis oko interneta, a zatim “su nažalost, prekršili kompromis i potpuno uništili sporazum”. “Mi smo dali sve, a zauzvrat nismo dobili ništa”, rekao je Awadhi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*