Amerika osudila Nikolića zbog negiranja genocida u Srebrenici

Sjedinjene Američke Države kritizirale su srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića zbog negiranja genocida u Srebrenici, podsjećajući ga da je on utvrđen u nekoliko sudskih presuda.

“Genocid u Srebrenici nije kvalifikacija određena na subjektivan način”, napisao je u priopćenju Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta, i dodao da je takvu kvalifikaciju utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u presudama za više slučajeva. “Međunarodni su pravde je također zaključio da se genocid dogodio u Srebrenici. Ne može ga se negirati”, ističe Toner.

SAD smatraju da Nikolić ima priliku konstruktivno djelovati na situaciju u regiji, “ali takve neosnovane izjave o Srebrenici i drugim ratnim zločinima su kontraproduktivne za promociju stabilnosti i pomirenja u regiji”.

“Pozivamo sve strane da poduzmu akcije koje će voditi do suradnje i pomirbe”, zaključili su iz State Departmenta. Podsjetimo, Nikolić je nedavno u intervju za televiziju Crne Gore rekao da “u Srebrenici nije bilo genocida”. Priznao je da se dogodio “veliki zločin” koji su počinili pripadnici srpskog naroda “koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*