Amerika upozorila Sloveniju: Očekujemo da Hrvatska uđe u EU 1. srpnja

strong>Sjedinjene Američke Države očekuju da Hrvatska uđe u Europsku uniju 1. srpnja ove godine i potiču Zagreb i Ljubljanu da hitno rade na rješenju pitanja Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija pristupnog ugovora obavila na vrijeme, izjavio je u srijedu Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice koji je zadužen za zemlje jugoistočne Europe.

“Predviđeno je da Hrvatska postane punopravna članica u srpnju. Mi to svakako očekujemo. Nismo članica Europske unije, ali to je ono što očekujemo”, rekao je Reeker u razgovoru sa skupinom novinara u Bruxellesu odgovarajući na upit o ratifikaciji pristupnog ugovora u Sloveniji.

Dodao je da je pitanje Ljubljanske banke složen spor i da Sjedinjene Države pozivaju “obje zemlje Hrvatsku i Sloveniju da hitno rade na njegovu rješenju tako da se može i ići naprijed i ratificirati pristupni ugovor”.

Reeker je nekoliko puta ponovio da Sjedinjene Države ne posreduju u sporu Zagreba i Ljubljane, nego da samo izražavaju svoje stajalište kada im se postavlja pitanje o tom slučaju.

“Mi ohrabrujemo obje zemlje da rade zajedno i mislim da je sastanak financijskih stručnjaka dviju zemalja 22. siječnja dobra prigoda da se angažiraju kako bi se došlo do rješenja. To je važno za EU-u, za obje zemlje, koje su susjedi i koji imaju zajedničku povijesti i zajedničku budućnost”, rekao je Reeker, koji je u State Departmentu zadužen za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovu, Makedoniju i Albaniju.

Na pitanje mogu li previranja na političkoj sceni u Sloveniji utjecati na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Reeker je rekao kako je važno da se “Slovenija, dok se istodobno bavi svojim izazovima, također radi i na ovom pitanju, što i čini jer imaju stručnjake da traže rješenje”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*