Amerikanci biraju predsjednika, u prvih pet sekundi rezultat je 5:5

Danas Amerikanci biraju novog predsjednika, a glasovanje su otvorili stanovnici dvaju malih mjesta u sjevernoj američkoj državi New Hampshire.

Svoju građansku dužnost obavili su glasovanjem u ponoć. U prve 43 sekunde 6. studenog u Dixville Notchu aktualni američki predsjednik i demokratski kandidat Barack Obama dobio je pet glasova, isto toliko i njegov republikanski protukandidat Mitt Romney.

Tradicija je takva od 1948. Mjestašce Dixville Notch, smješteno blizu granice s Kanadom, zajedno sa susjednim Hart’s Locationom broji 120 stanovnika. U Hart’s Locationu Obama je osvojio 23 glasa, a Romney devet.

Dixville Notch je svake četiri godine u središtu pozornosti cijelog SAD-a jer se njegovi stanovnici prvi izjašnjavaju na izborima. Stvar je osobnog ponosa i prestiža da svi stanovnici s pravom glasa na birališta izađu što prije. Suprotno tradiciji, ove godine birači nisu mogli glasovati u plesnoj dvorani luksuznog hotela starog 150 godina jer se zdanje renovira pa je desetero birača svoju građansku dužnost obavilo u skijaškoj kolibi.

Očekuje se da će na birališta izaći više od 90 milijuna ljudi.

Dio američkih medija je dan uoči predsjedničkih izbora objavio prognoze izbornih rezultata dobivene ne temelju posljednjih anketa na nacionalnoj razini i u tzv. državama-bojištima prema kojima predsjednik Barack Obama osvaja drugi mandat s više od 270 elektorskih glasova i tek neznatnom većinom ukupnih glasova birača.

Američki javni radio NPR u blogu posvećenom izborima predviđa da Obama osvaja drugi mandat s apsolutnom većinom od 277 elektorskih glasova, dok republikanski izazivač Mitt Romney dobija 261.

The New York Times u svom izbornom blogu FiveThirtyEight, nazvanom po 538 članova Elektorskog kolegija, prognozira da Obama osvaja 307 elektorskih glasova prema 231 za Romneya, uz 50,6% ukupnih glasova birača, prema 48,5% za Romneya.

Obama prema tom izračunu ima 86,3% izgleda za pobjedu, a Romney samo 13,7%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*