Amerikanci napokon počeli uklanjanje otrova iz zračne baze u Vijetnamu

Obitelji koje žive u blizini zračne baze Danang u Vijetnamu godinama su uzroke čestih bolesti, od deformirane djece do staraca oboljelih od raka, pripisivali teškom naslijeđu rata, no nakon nekoliko desetljeća čekanja sada napokon počinje uklanjanje otrovnog defolijanta narančastog agensa.

Ta je baza bila ključno mjesto američkog programa korištenja kemijskih herbicida tijekom Vijetnamskog rata, a najveći dio od 80 milijuna litara narančastog agensa upotrijebljenog tijekom operacije Zavrnuta ruka upravo je ondje bio uskladišten i ukrcan u zrakoplove.

Sjedinjene Države i Vijetnam počeli su u četvrtak dugoočekivano čišćenje baze, služeći se tehnologijom koja zagrijava tlo do temperature koja razgrađuje otrov na bezopasne sastavne elemente.

Defolijanti su raspršeni po golemim prostranstvima južnovijetnamskih prašuma kako bi gerilce komunističkog Vijetkonga ostavili bez zaklona i hrane.

“Tijekom rata živjeli smo uz pistu i noću smo morali prekriti usta i nos zbog čudnog smrada”, rekla je stanovnica Dananga Nguyen Thi Binh. Troje od njezino petero djece teško je bolesno i invalidno. Godinama je smatrala da je to zbog grijeha koje je počinila u prošlosti, no sada vjeruje da je to zbog izloženosti otrovnom dioksinu, koji je sastojak narančastog agensa.

Zračna baza Danang jedna je od tri dioksinska žarišta u Vijetnamu, uz zračne baze Bien Hoa i Phu Cat, u kojima je koncentracija ekstremno toksičnih sastojaka narančastog agensa gotovo 400 puta veća od globalno prihvaćenih maksimuma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*