Amerikanci poručili Čoviću: Krajnje je vrijeme da se formira vlast u BiH!

Nakon današnjeg sastanka s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem prvi zamjenik visokog predstavnika, američki diplomat Roderick Moore, pozvao je predstavnike najvećih bh. političkih stranaka da konačno postignu dogovor o uspostavi vlasti na državnoj razini.

– Krajnje vrijeme je da se privede kraju proces formiranja vlasti na razini BiH. Mislim da građani zaslužuju Vijeće ministara koje će grčevito raditi na saniranju ekonomije i izvesti zemlju na europski put, te Vijeće ministara koje će objaviti rat korupciji. Razlike koje razdvajaju stranke su relativno male i premostive, i ohrabren sam optimizmom koje je danas iskazao predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je Moore na konferenciji za novinare.

Dodao je da OHR očekuje od bh. političkih lidera da počnu intenzivnije raditi na procesu integracije BiH u Europsku uniju te je pozvao predsjednika HDZ-a BiH da njegova stranka podrži usvajanje paketa “europskih zakona” u državnom Parlamentu.

Čović je kazao kako mu intenzivni razgovori koje ovih dana vodi s predsjednicima drugih političkih stranaka daju nadu i optimizam da se sporazum o uspostavi Vijeća ministara BiH može postići do kraja ovoga mjeseca.

“Kada je u pitanju euroatlantski paket zakona, siguran sam da već postoji taj dogovor i da se radi samo o nijansama koje se taktički drže sa strane”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Mostar – grad kao i svaki drugi?!

Čović je naglasio da je od zamjenika visokog predstavnika danas zatražio da se OHR ponovno pozabavi Statutom Grada Mostara, odnosno odlukom Ustavnog suda BiH, kojom se nalaže Parlamentarnoj skupštini BiH da promijeni Izborni zakon BiH u dijelu kojim se regulira način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

– Naše je mišljenje da Mostar treba biti grad kao i svaki drugi, da Izborni zakona, kada je u pitanu lokalna samouprava, u Mostaru vrijedi kao za bilo koju drugu sredinu u BiH, odnosno da se gradonačelnik bira izravno. Uvjeren sam di mi to sami nismo u stanju riješiti u Gradskom vijeću Mostara, a s obzirom na postojanje nametnutog statuta logično je da očekujemo da se OHR angažira oko iznalaženja rješenja, smatra Čović.

Moore je naglasio kako je to pitanje jako bitno za OHR, naglasivši kako je iznimno važno ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, iako se ta odluka kosi s nekim ranijim odlukama OHR-a.

“Idealno bi bilo da se ovaj problem riješi među lokalnim akterima, lokalnim političkim liderima. U razgovorima koje ću voditi s njima danas i sutra vidjet ću je li to moguće i postoji li volja da se to riješi među političkim strankama. S druge strane, OHR snosi odgovornost da se provede ta odluka ako se ne postigne dogovor na nivou političkih stranaka”, zaključio je zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore.

Razgovor s američkim veleposlanicima

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je danas, u Domu HDZ BiH u Mostaru, s veleposlanikom SAD u Republici Hrvatskoj James B. Foleyom i veleposlanikom SAD u BiH Patrick Moonom, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Sastanku su nazočili i Scott Lang iz američkog Veleposlanstva u RH, te Lindsay Fisher iz američkog Veleposlanstva u BiH.

Tijekom jednosatnog sastanka razgovaralo se o aktualnim političkim prilikama u BiH, te o tome kako riješiti nagomilana politička pitanja koja stoje kao otvorena pred Bosnom i Hercegovinom i koja sve više opterećuju njeno normalno funkcioniranje.

Čović je upoznao veleposlanike Foleya i Moona o dosadašnjim aktivnostima oko formiranja vlasti na državnoj razini izražavajući očekivanje kako će se proces formiranja Vijeća ministara BiH završiti do početka prosinca ove godine, a onda do konca ove godine usvojiti zakone koji su neophodni na putu BiH u euro – atlantske integracije.

– Potrebno je osigurati ustavnu i stvarnu jednakopravnost Hrvata kao elementa stabilnosti, bez čega nema ni stabilnosti cijele BiH, istaknuo je Čović te je pri tome izrazio očekivanje da u budućem Vijeću ministara BiH budu predstavnici vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka, kako bi bile u stanju provoditi potrebne reforme.

“Naravno da očekujemo da legitimni predstavnici svih triju naroda uspostave Vijeće ministara BiH, kako bi bilo dovoljno snažno odgovoriti brojnim iskušenjima”, dodao je predsjednik HDZ BiH. U suprotnom, prema Čovićevim riječima bit će nemoguće provoditi potrebne reforme koje bi Bosnu i Hercegovinu približile Europskoj uniji i NATO-u. Nužno je, također, usvajanje izmjena Ustava i Izbornoga zakona BiH koje bi jamčile Hrvatima jednakopravnu poziciju u procesu biranja kao i odlučivanja u institucijama vlasti.

Na sastanku je istaknuto kako SAD daju potporu formiranju nove vlasti koja će od BiH napraviti funkcionalnu državu i koja će biti u stanju ispuniti sve zahtjeve za EU i NATO integracije. Veleposlanik Foley je istaknuo kako iskustva Republike Hrvatske u procesima europske integracije mogu biti korisna za Bosnu i Hercegovinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*