Amerikanci ulažu milijardu dolara u grad u kojem nitko neće živjeti

Amerikanci će uložiti milijardu dolara kako bi izgradili grad u kojem nitko neće živjeti. Gard će biti “dimenzioniran” za populaciju od 35 tisuća ljudi, imat će ceste, kuće, gospodarske objekte, ali neće imati stanovnike, piše Jutarnji list, prenoseći britanski Telegraph.

Investitori koji stoje iza projekta Centar za inovacije, tehnologije i testiranje (Cite) kažu da žele ispitati učinke novih tehnologija, no bez uznemiravanja stanovnika. Projekt će u početnom stadiju kreirati 350 radnih mjesta, a gradnja počinje 30. lipnja ove godine.

Prilikom izgradnje naselja bit će posvećeno mnogo pažnje i najmanjim detaljma, stoga će, primjerice, svaka kuća biti opremljena ispravnim wc-školjkama i perilicama rublja.

U americi već postoji niz “gradova duhova”, ali oni su nastavli na drugačiji način – napušteni su u trenutku kad je industrija koja ih je podupirala propala.

No, novi “pametni grad”, koji će biti izgrađen u državi Novi Meksiko, oko 20 kilometara od najbližeg gradića Hobbs s oko 40 tisuća stanovnika, bit će prvi planski izgrađeni “grad duhova”.

Prema riječima znanstvenika, između ostalog, istraživat će se inovacije poput automatizirane perilice rublja, samoodržavajuće wc-školjke, samovozeći automobili, itd, a trebao bi pomoći i u istraživanju inovacija na polju obnovljivih izvora energije, inteligentnih sustava u prometu i nove generacije bežičnih veza.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*