Ameriku pogodila nezapamćena suša, cijene hrane lete u nebo

Američki urod kukuruza i soje značajno je smanjen zbog najgore suše u proteklih pedeset godina, a cijene hrane prošlog su mjeseca globalno porasle za šest posto.

Kako piše portal Dnevnik.hr, pozivajući se na Reuters, strahuje se sada da bi se mogla ponoviti kriza s hranom iz 2008. godine. Naglasila je to i Agencija za hranu Ujedinjenih naroda upozorivši na zabrane izvoza uslijed kojih su povećane i cijene šećera u posljednje četiri godine, javlja Reuters, prenosi dnevnik.hr.

“Može se dogoditi situacija kakva je bila 2007./2008. godine”, rekla je Abdolreza Abbassian, ekonomistica u Organizaciji za hranu i poljoprivredu. “Ovog puta ne smije se nastaviti s lošom politikom i utjecati na tržište restrikcijama. Ali ako se takva politika nastavi, sve je moguće, pa i ponavljanje krize”, dodaje Abbassian.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je nove mjere pomoći pojedincima i poduzetnicima u 30 saveznih zemalja kako bi preživjeli “povijesnu sušu”. Za pomoć će se iz budžeta izdvojiti 30 milijuna američkih dolara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*