Ammar Al Hanchi, koji je proglašen prijetnjom po sigurnost BiH, deportiran u Tunis

Ammar Al Hanchi, koji je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine, danas je u pratnji pripadnika Službe za poslove sa strancima deportiran u matični Tunis.

On je, kao strani državljanin, od travnja 2009. godine bio smješten u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, a nakon što je iscrpio sve pravne mogućnosti da se dalje zadrži u Bosni i Hercegovini stvoreni su uvjeti za njegovo udaljenje, odnosno deportaciju u Tunis.

Između ostalog, Al Hanchi se obraćao i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Njegova apelacija je u studenom prošle godine po svim osnovama odbijena te je između ostalog Sud utvrdio da njegovim protjerivanjem u Tunis ne bi došlo do kršenja Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, odnosno da ne postoji realan rizik da bi u slučaju te deportacije on bio podvrgnut nehumanom postupanju ili mučenju.

No, Sud je tada zatražio da Al Hanchi ne bude protjeran dok presuda ne postane konačna, što se dogodilo u lipnju ove godine, nakon čega više nije bilo nikakvih prepreka za njegovo udaljenje iz BiH.

Služba za poslove sa strancima je Al Hanchiju uz mjeru protjerivanja izrekla i zabranu povratka u Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od pet godina.

Trenutno je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu smješteno 17 stranih državljana, među kojima su i dvije osobe koje su sigurnosni organi BiH proglasili prijetnjom po nacionalnu sigurnost zemlje, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za poslove sa strancima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*