ANALIZA: Prenapuhani bh. “balon” pred pucanjem!?

Upozorenje da bi se Bosna i Hercegovina mogla suočiti s krizom otplate svog vanjskoga duga, konkretno je riječ o vraćanju kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), samo je jedna od loših prognoza za bosanskohercegovačko gospodarstvo u ovoj godini. Već mjesecima ekonomski stručnjaci upozoravaju na vrlo ozbiljne posljedice neodgovorne politike vladajuće elita u toj zemlji, navodeći kako se ne može unedogled previsokom proračunskom potrošnjom kupovati vrijeme, odnosno socijalni mir, te da će računi kad-tad, zapravo vrlo brzo, doći na naplatu.

Pa i da je politička situacija u BiH stabilna, u kontekstu krize međunarodnih razmjera slabašna bosanskohercegovačka ekonomija mogla bi se naći na koljenima. Situacija je još gora. Već je jako dugo stanje u Bosni i Hercegovini politički nestabilno, opterećeno stalnim sukobljavanjem vodećih političkih stranaka koje predstavljaju tri nacionalna bloka u toj zemlji.

Vrh ledenog brijega svih tih sukoba bila je kriza zbog provedbe rezultata izbora s početka listopada 2010. godine. Od tada do danas, dakle više od 15 mjeseci, BiH nije dobila novu državnu vladu, odnosno Vijeće ministara, kako se to tijelo službeno zove. Tek nedavno lideri šest vodećih stranaka uspjeli su postići dogovor pa bi novo vijeće ministara BiH trebalo biti formirano sljedećih dana.

Prošla godina za BiH praktično je izgubljena, posebno kad je riječ o provedbi reformi na europskom putu, ali i općenito vlada koja je radila u tehničkom mandatu malo je mogla učiniti za poticanje gospodarstva, zapošljavanja, inozemnih ulaganja.

S druge strane vlade u obama entitetima, i Republici Srpskoj i Federaciji BiH, odlučile su se za neku vrstu populističke politike u kojima je novac iz proračuna uglavnom potrošen za održavanje prevelike administracije i održavanje socijalnog mira, pa su prosvjedi i štrajkovi, poput onih željezničara ili razvojačenih branitelja, ipak bili izuzeci, koliko god je riječ i o ozbiljnom upozorenju.

U godini koja je pred nama moglo biti drukčije. Prognoze su gospodarskog rasta slabe, raskinut je aranžman s MMF-om, obje entitetske vlade planiraju daljnje zaduživanje prema sve nepovoljnijim uvjetima. Jasno je da bi naposljetku balon mogao puknuti

Kada je riječ o BiH, može se samo nagađati kakve političke posljedice može imati produbljivanje ekonomske krize i rast socijalnog nezadovoljstva.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*