Angela Merkel inzistira: U EU još samo Hrvatska

Njemački kancelar Angela Merkel nametnula je Europskoj uniji rezolutan stav u vezi s proširenjem: još Hrvatska, a nakon nje više nitko. Objavio je to tjednik “Nacional”, a u članku stoji i da su sve zemlje koje pretendiraju na članstvo u EU o tome obaviještene povjerljivo i diplomatskim putem.

Odbor stalnih predstavnika (Comité des représentants permanents – COREPER) Vijeća Evropske unije odlučio je prošlog petka da se Hrvatskoj dopusti otvaranje tri preostala poglavlja pregovora o ulasku u EU, danas su poglavlja i službeno otvorena, ali su vodeće institucije Unije odbile raspravljati o zahtjevu Srbije da se kandidira za članstvo.

Opća je ocjena da Hrvatskoj otvorena i posljednja vrata, a teškoće može imati još samo pri zatvaranju pojedinih poglavlja, posebno onog o pravosuđu.

Zatvaranjem pregovora sa Hrvatskom i njenim prijemom u članstvo EU želi završiti važno razdoblje – proces proširenja koji je trajao 15-tak godina i koji bi trebao biti okončan 2012. godine primanjem Hrvatske.

Prema pisanju “Nacionala”, Hrvatska će biti posljednja zemlja koja će ući u EU, a nakon nje više neće biti ulaska, barem sljedećih desetak godina. I to ne zbog nespremnosti potencijalnih kandidata, nego zato što je Bruxelles, na inicijativu najmoćnije europske političarke – Angele Merkel, donio čvrstu odluku da nikoga više neće primiti.

Da se ona striktno provodi, govori i primjer Crne Gore, koja je u prosincu 2008. podnijela zahtjev da postane kandidat za članstvo, ali je, na incijativu Njemačke i uz podršku Belgije i Nizozemske, crnogorska aplikacija blokirana do daljeg. U sličnoj poziciji je i Albanija, koja je molbu za članstvo predala u proljeće prošle godine.

Status kandidata nema ni Srbija, koja je zahtjev podnijela krajem 2009. godine, Makedonija ima status kandidata ali se ne zna kada će početi pregovori. Time je, piše “Nacional”, zadan težak udarac vladajućim strankama u Srbiji, ali i drugim zemljama regije, kojima je članstvo u Uniji strateški cilj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*