Angela Merkel u Zagrebu: Hrvatska je uzor susjedima

Završetak pregovora s Europskom unijom i 20 godina samostalnosti ogromni su uspjesi Hrvatske. Ne samo Hrvatske već i premijerke i Vlade. A bio je to težak put, kazala je u ponedjeljak u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, javlja Vjesnik.hr.

Merkel se susrela i s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Merkel, kojoj je to prvi službeni posjet Hrvatskoj, u Zagrebu je dočekana uz najviše državne počasti. Ispred Banskih dvora dočekala ju je Jadranka Kosor, a nakon izvođenja državnih himni dvije predsjednice vlada prošle su kraj postrojenih vojnika Hrvatske vojske, koje je Merkel kratko pozdravila na hrvatskom jeziku.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Merkel je više puta kazala za Hrvatsku da je postigla veliki uspjeh i da taj put treba nastaviti. Pravna sigurnost i transparentnost u javnim natječajima i poslovanju uvjet su da njemačke tvrtke ulažu u Hrvatsku, a interes za to postoji.

Kancelarka je posebno pohvalila borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, rekavši da Vlada tako treba nastaviti, jer je to važno i zbog nastavka gospodarske suradnje s Njemačkom. “Jako se radujem da ćete biti 28. članica EU-a i što imate visoke ambicije. Hrvatska je poduzela iznimne napore da izađe iz krize, a Njemačka ju je spremna poduprijeti, jer imamo stalni interes za dobrim odnosima”, kazala je Merkel. Posebno je pohvalila napore Hrvatske usmjerene prema fiskalnoj odgovornosti, rekavši da je razuman smjer kojim ide Hrvatska.

Premijerka Kosor je zahvalila na podršci koju su Angela Merkel i Njemačka pružali svo vrijeme Hrvatskoj. Kosor je naglasila da primjer Hrvatske može biti snažna poruka i susjedima. Hrvatska je osobito zainteresirana za jačanje gospodarskih odnosa s Njemačkom, a prostora za to ima mnogo. Posebno se to odnosi na projekte iz energetike i infrastrukture, a Kosor je izdvojila dva primjera ulaganja njemačkog kapitala: vjetroelektranu Vratarušu u Senju i luku Galženicu u Zadru. Posebnu pozornost Hrvatska ulaže u jačanje fiskalne odgovornosti.

Uoči odlaska u Srbiju, Angela Merkel je kazala da primjer Hrvatske može poslužiti i drugim zemljama u regiji da mogu postati članicom EU-a. Za Srbiju je uvjet da se normaliziraju odnosi s Kosovom, jer “ne može se dopustiti u EU da jedni ustaju od stola dok drugi za njega sjednu”.

Premijerka Kosor je naglasila želju Hrvatske da pomogne susjedima. Prije svega, poruka je iz Hrvatske da se reforme isplate i da daju rezultate. “Savjetima smo spremni pomoći svima”, kazala je Kosor te dodala : “Nijednu susjednu zemlju nećemo blokirati zbog međusobnih odnosa”.

Predsjednik Ivo Josipović i kancelarka Angela Merkel, nakon razgovora na Pantovčaku, zaključili su da sve zemlje Jugoistoka moraju imati europsku perspektivu, a Hrvatska može biti uzor i potpora.

Nastavak proširenja Unije na jugoistok je zajednički i strateški projekt, ocijenili su Josipović i Merkel, ali je uvjet da sve zemlje najprije provedu reforme. “Želimo da to bude zajednički projekt pomoći zemljama u regiji”, naglasila je njemačka kancelarka Angela Merkel i istaknula veliku ulogu Ive Josipovića u njegovu angažmanu radi promicanja dobrosusjedskih odnosa među zemljama jugoistoka Europe, stoji u izvješću koje donosi Vjesnik.hr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*