Angelinine naušnice popularizirale Franjevački muzej na Gorici

Nedavna sarajevska promocija filma “U zemlji krvi i meda” Angeline Jolie tijekom koje je holivudska diva u Zetri nosila naušnice iz sela Grborezi bolje je promovirala Franjevački muzej na Gorici od mnoštva reklama. Kaže to Josip Gelo, ravnatelj muzeja.

Naušnice koje je kao replike nosila na promociji radio je poznati sarajevski majstor Sead Sefić po uzoru na originale pronađene prije pedesetak godina u Grborezima kod Livna, a koje datiraju iz 14. stoljeća. Sefić je izradio sedam različitih replika za livanjski muzej, a radi na još deset.

– Od promocije je intenzitet posjeta znatno poboljšan. Mnogi idu na Kupres na skijanje, pa svraćaju i razgledaju naše eksponate, u prvom redu Angelinine naušnice. Mi im pokažemo i ostale vrijedne, a obvezno i najvrednije eksponate; skelet našeg Kuprešaka starog 3.700 godina, starijeg od Mojsija, te najstariji sačuvani komad platna u Europi iz tog razdoblja – kaže Gelo.

Dodaje da su uz sarkofag Kuprešaka pronađene i saonice kao dokaz da su još tada korištene, a možda upućuju i na vjerovatnost postojanja skija iz tog doba te da su Kuprešani bili i prvi skijaši, piše Dnevni avaz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*