Anonymousi napali stranicu američke vlade, osvetili se za smrt Aarona Swartza

anonymousSkupina informatičkih pirata Anonymousa napala je mrežnu stranicu Povjerenstva za presude američke vlade kako bi se osvetila za smrt Aarona Swartza, informatičkog genija i zagovornika slobodnog korištenja interneta koji je počinio samoubojstvo sredinom siječnja.

U videosnimci objavljenoj na YouTubeu, Anonymousi su obećali da će objaviti vladine podatke prikupljene na stranici povjerenstva, neovisne agencije ministarstva pravosuđa koja preispituje presude, u koju je očito provaljeno jučer ujutro.

Anonymousi su zaprijetili da će objaviti ključeve za šifriranje spisa, što bi moglo zadati teškoće sucima i drugim saveznim zaposlenicima, rekavši da je napad prosvjed protiv nepravednog postupanja ministarstva pravosuđa prema Aaronu Swartzu.

Swartz, informatički genij koji je imao tek 14 godina kada je sudjelovao u razvoju formata RSS i koji je bio i suosnivač društvene mreže Reddit, objesio se sredinom siječnja u svom domu u New Yorku u 26. godini.

Za presnimavanje više milijuna književnih i znanstvenih natuknica iz informatičke arhive dostupne samo uz pretplatu (JSTOR) pomoću računala sakrivenog u ormaru uglednog istraživačkog sveučilišta u Massachusettsu (MIT) mogao je dobiti 35 godina zatvora i globu od milijun dolara.

Anonymous u svom videu osuđuje uključivanje FBI-ja i pretjerani progon pravosudnih tijela koji je prouzročio tragediju Aarona Swartza i drugih aktivista. Pirati dodaju da su ušli u više informatičkih mreža američke vlade i presnimili tajne podatke koje mogu objaviti.

Uspoređujući podatke s nuklearnim oružjem, Anonymousi ističu da su pribavili dovoljno nuklearne opreme za izradu oružja s više bojnih glava. Tvrdi da su kadri napasti ministarstvo pravosuđa i vladine agencije koje ugrožavaju slobodu pojedinca.

Skupina je priznala odgovornost za informatičke napade diljem svijeta, napose na bankovne mrežne stranice MasterCarda i Vise, na američko ministarstvo pravosuđa te na tunisku i jemensku vladu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*