Antieuropsko ponašanje eurozastupnika Jelka Kacina

jelko-kacin-w-260Iz Kacinova istupa proizlazi da je opravadn pritisak politike na pravosuđe kad su u pitanju intersi Ljubljanska banka. Da je riječ o nekoj drugoj banci, recimo Zagrebačkoj, Kacin bi nesumnjivo govorio drugačije

Piše: Ivan Šabić

Kao europarlamentartac iz jedne od zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, i k tome izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin bi ovom nesretnom području, koje se uobičajeno naziva “regijom”, trebao proklamirati i djelom pokazivati europske vrijednosti.

No on je, baš kao i neke druge vedete slovenske (predizborne) političke scen,e posegao za nekom drugačijom retorikom. Zaprijetio je Hrvatskoj da neće, kako je planirano, 1. srpnja ući u Europsku uniju, i to zbog sudske odluke kojom je presuđeno da Ljubljanska banka dužna vratiti ušteđevinu svojim nekadašnjim klijentima.

Umjesto da zemlje u europskoj čekaonici, pa i Hrvatsku koja je najbliže ulaznim vratima Europske unije, poučva kako pravosuđe mora biti neovisno od politike, Kacin prijeti Hrvatskoj da neće ući u Europsku uniju zato što politika nije naredila sudovima da ne donose odluke koje bi bile na štetu jedne banke.

Valjda je takvu naredbu sudovima opravdano dati kad ja u pitanju Ljubljanska banka. Da je riječ o nekoj drugoj banci, recimo Zagrebačkoj, Kacin bi nesumnjivo govorio drugačije. Onda bi Hrvatsku prozvao zbog pritiska na pravosuđe, podsjetio na odgovarajuće poglavlje pristupnih pregovora i zadaće koje Hrvatska mora provesti tijekom monitoringa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*