Apel Rijaste IZ: Izjašnjavajte se kao Bošnjaci, a ne kao Bosanci

U povodu najavljenog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZBiH) izdao je danas Proglas u kojem poziva sve bošnjačke kulturne i nacionalne udruge da se “aktivno uključe u akciju nacionalne afirmacije Bošnjaka kako bi se otklonile lažne dileme oko bošnjačkog vjerskog, nacionalnog i jezičnog identiteta”.

Sjednica Rijaseta IZBiH održana je danas u Sarajevu pod predsjedavanjem odlazećeg reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, a u prisustvu zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića i novoizabranog poglavara IZBiH mr. Huseina Kavazovića.

Istaknuto je da Rijaset podržava popis stanovništva, te pozvao građane Bosne i Hercegovine da se odazovu popisu.

“Nema na svijetu naroda kojem je nacionalno ime ‘Musliman’. To se moglo dogoditi samo nama Bošnjacima zato što smo zadnjih sto i više godina živjeli u neslobodi. Malo je naroda na svijetu kojem se tako dugo i uporno osporava pravo na vlastito etničko i nacionalno ime. To je moguće Bošnjacima zato što im se stalno otima nacionalna sloboda. Malo je naroda kojima se ukida ime jezika. To je bilo moguće Bošnjacima zato što ih se ne može gledati da žive u slobodi svoje kulture i tradicije. Na isti način kao što svaki Englez zna da je Britanac njegova državna a ne etnička i nacionalna odrednica, i kao što svaki Perzijanac zna da je Iranac njegov državni a ne etnički identitet, tako isto i svaki Bošnjak treba da zna da ‘Bosanac’ nije njegovo ni etničko, niti nacionalno ime. Kao što ni naziv ‘Musliman’ nije njegov ni etnički, niti nacionalni identitet”, priopćeno je iz Rijaseta IZBiH, prenosi MINA.

Bosanac je, nastavlja se, svatko tko ima bosansku putovnicu, ali “Bošnjak je samo onaj koji je svjestan svog bošnjačkog etničkog i nacionalnog podrijetla i svog specifičnog duhovnog i kulturnog bošnjačkog identiteta”.

“Zato Rijaset Islamske zajednice poziva Bošnjake da na predstojećem popisu stanovništva u rubrici ‘nacionalno/etničko izjašnjavanje’ upišu nacionalno ime ‘Bošnjak’, u rubrici ‘izjašnjavanje o vjeroispovijesti’ daju odgovor da je ‘islamska’, a maternski jezik ‘bosanski’. Jer svi oni koji navode Bošnjake da se na sljedećem popisu stanovništva u našoj zemlji pišu nacionalno ‘Musliman’, ‘Bosanac’ ili ‘Hercegovac’ rade direktno ili indirektno na etničkom čišćenju Bošnjaka”, naglašeno je iz Rijaseta.

1 Comment

 1. Procitajte Ustav BiH pazljivo pa dobro razmislite kako ce te izjasniti na popisu stanovnistva. Srbi ce se izjasnjavati kao Srbi, Hrvati kao Hrvati a mi ako se budemo izjasnjavali kao Bosanci onda postajemo manjina po sadasnjem ustavu i gubimo sva prava kao legitiman i konstitutivni narod u Drzavi BiH. Drugog izbora nema nego biti Bosnjak kako nebih bili OSTALI tj. neka manjina. Ovo je dobro pripremljena zamka da nas prepolove i zavrse genocidnu poltiku iz 90′ godina. SRETNO I PAMET U GLAVU!!! Citaj pazljivo i mudro odluci.
  Popis stanovništva 2013.godine, je najvažnije izjašnjavanje građana BiH od Referenduma za nezavisnost bIh 01.marta 1992.godine do danas, smatra nas prijatelj Izet Mustafic iz Bihaca u njegovom malom eseju a evo obrazlozenja zasto tako misli!
  ‘Za Bošnjake kao narod, koji je nosilac državnosti, slobode, jedinstva i nezavisnosti države BiH je od historijske i sudbonosne važnosti predstojeći popis.To nije teško ni razumjeti. Ima li iko kome nije jasno da su Bošnjaci jedini narod kojem je istinski stalo do jedinstvene države BiH? Ima li iko kome nije jasno koliko bi trajala Bosna da nije Bošnjaka? Ima li iko kome nije jasno da bez države Bosne, dolazi u pitanje biološki opstanak Bošnjaka? Ali isto tako bez Bošnjaka vrlo brzo nema ni Bosne.Sudbina Bosne i Bošnjaka je jedna sudbina. Historija Bosne i Bošnjaka je jedna historija. Mi Bošnjaci kao narod nikada nismo bježali od svoje sudbine niti se krili od historije. Mi Bošnjaci prihvatamo svoju sudbinu i svoju historiju. Prihvatamo je, prije svega svjesni Boga, i svjesni da nam Bog evo, daje konkretnu priliku da popravimo svoje stanje.
  Prije svega tako što ćemo shvatiti i prihvatiti historijsku važnost popisa stanovništva. Mi nećemo imati pravo da nakon 2013.godine svoje stanje, bez obzira kakvo ono bude, obrazlažemo i pravdamo govoreći „to je naša sudbina“. Ne!
  Mi imamo priliku da na popisu jasno kažemo su Bošnjaci bili i ostali kičma države Bosne. Mi imamo priliku da se uspravimo kao narod i da budemo ponosni na sebe i svoju domovinu. To je naša i obaveza! Postavlja se pitanje zašto onda jedino Bošnjaci upadaju u postavljenu zamku rasprave oko toga kako se izjasniti? Zašto se jedino Bošnjacima nameće, i to svim sredstvima, da se izjasne kako god hoće i da je to navodno svejedno. Čak se govori to je sloboda da se građani izjasne drugačije nego Bošnjaci. I jedino se u zabunu oko popisa uvode Bošnjaci. Pa neki govore da će se izjasniti kao Muslimani, neki kao Bosanci, pa se izmišljaju i drugi nazivi samo sa jednim ciljem: što manje Bošnjaka. Razlozi su vrlo jednostavni: Ovaj popis nije pitanje statističkih podataka, ovaj popis je pitanje opstanka Bošnjaka kao naroda a time i države Bosne. Kako?
  U Ustavu BiH se kaže da državu BiH čine tri naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati. To znači da u ovoj zemlji kao ustavna kategorija postoje samo tri naroda. To znači da u ovoj zemlji kao ustavom priznata subjekta postoje samo tri naroda Nema četvrtog niti petog.
  Svako drugačije izjašnjavanje znači da spadaš, ispadaš i otpadaš u „ostale“. Mi smo to već imali za vrijeme komunizma, kad nam je nametnuto da budemo ili vjerska skupina sa veliko M ili neopredjeljen. I jedno i drugo znači „ni na nebu ni na zemlji“. I jedno i drugo znači „nemaš zemlju i nemaš državu“.Izbor je vrlo jednostavan: Ili ćeš biti ustavna kategorija, ili ćeš biti „ostali“. Biti Bošnjak znači biti ustavna kategorija, biti subjekat odlučivanja i važan faktor opstanka države i naroda. Biti Musliman, Bosanac ili nešto treće znači sam sebe izbaciti iz Ustava, sam sebe izbaciti iz utjecaja na budućnost i sudbinu države i naroda. Jednostavno kazano to danas znači, u političkom, nacionalnom i državotvornom smislu, biti veliko ništa.
  Neki, na žalost, pogrešno misle da su žešći patriote ako se izjasne kao „Musliman“. To je zabluda. Sam sebe izbacuješ iz Ustava. Zašto? Zašto to raditi kad ima i druga rubrika u kojoj upisuješ svoju vjeru. Izjasni se kao pripadnik Islama tamo gdje te se to pita, a ne tamo gdje treba da stoji pripadnost narodu. Isto tako Bosanac je pripadnost državi tj. označava državljanstvo. Mi imao puno Hrvata, Srba, Slovenaca, Makedonaca, Turaka koji imaju državljanstvo BiH i koji su u tom smislu državljanstva Bosanci, ali to nema nikakve veze sa pripadnosti narodu. Oni i dalje ostaju Hrvati, Srbi, Slovenci, Makedonci, Turci i tako dalje. Svi oni koji zagovaraju „slobodu“ kod izjašnjavanja o pripadnosti narodu, svjesno ili nesvjesno, rade na štetu ustavne kategorije Bošnjaka kao naroda a time i na štetu države BiH. To zagovaranje znači samo jedno: Slobodno se izjasnite drugačije nego Bošnjaci. Ono što je najvažnije jeste da će se, broj pripadnika Ustavom priznatih naroda, a to znači samo Srba, Hrvata i Bošnjaka, u svim budućim planovima za Bosnu uzimati kao glavni faktor. Isto tako broj pripadnika jednog naroda će značiti i koliko prava ima taj narod u državi. To znači da će toliko i toliko Bošnjaka raditi u državnim institucijama.
  Neko očito ima za cilj da Bošnjaka bude što manje, da budu „ostali“, tj. ništa.
  Sva važna pitanja će se naslanjati na to koliko ima kojeg naroda. Kako može biti svejedno ako Bošnjaka ima 50% ili 40%!? Kako to može biti isto!?
  Zar smo se borili i ginuli da bi danas sami sebe izbrisali iz Ustava?! Zar ima iko pametan ko će kazati bolje je biti ostali nego biti subjekat kojeg priznaje Ustav?! Zar smo sve ovo izdržali u ovih dvadeset godina, i genocid, i agresiju i šta sve ne da bi bili ,„ostali“. Za šta smo se onda borili? Za šta su naši šehidi ginuli!? Oni nisu ginuli da bi bili neopredjeljeni ili ostali. Oni su ginuli kao Bošnjaci. Mi smo ih u mezar spustili kao Bošnjake.
  Oni su nama osigurali slobodu i pravo da se upišemo u Ustav kao Bošnjaci!
  U pitanju su naše svetinje: nacija, jezik i vjera. Naši šehidi su naši svjedoci: Kad je u pitanju narod ili nacija – Mi smo Bošnjaci, Kad je u pitanju jezik – mi govorimo bosanskim jezikom, Kad je u pitanju vjera – naša vjera je islam. To su naši odgovori u ovozemaljskom, ovovremenom bosanskom Berzahu!
  Naša je obaveza, ali isto tako to je, i naše pravo koje nam je Bog dao da se sa ponosom tako izjasnimo. Pitanje je hoćemo li imati drugu priliku da se uopće izjašnjavamo.
  Ako budemo Bošnjaci, zasigurno hoćemo. Za „ostale“ nisam siguran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*