Apel za spas kulturne baštine Tomislavgrada

Skupina arehologa, novinara i književnika, povjesničara te Udruga građana “Dobri ljudi” iz Tomislavgrada uputili su otvoreno pismo nadležnim institucijama u povodu zatrpavanja i konzervacije arheoloških iskopina ispred Franjevačkog samostana u Tomislavgradu.

Od nadležnih organa traže da iznađu rješenje kako bi se ponovno pokrenula iskopavanja na tom lokalitetu te da se on učini vidljivijim i pristupačnim javnosti.

“Smatramo da bogatstvo, koje se zbog nedostatka sluha zatrpavanjem baca u zaborav, treba biti ponos grada, regije i cijele države i da Tomislavgrad ne smije biti iznimka i grad koji svoje blago skriva od drugih, ali i od sebe samog. Mi, potpisnici ovoga pisma, smatramo da općina, županija, Federacija BiH ali i država moraju iznaći novčana sredstva i načina da iskopine ugledaju svjetlo dana”, ističe se, uz ostalo, u otvorenom pismu.

Također, potpisnici pisma od općine Tomislavgrad traže da novovjekovne spomenike kulture, staru zgradu suda i hotela, sagrađene u vrijeme Austro-Ugarske monarhije u staroj jezgri grada, dodijeli kulturnim i znanstvenim institucijama, tipičnim za emancipirana i kulturološki dobro razvijena društva, a u kojima bi se mogli otvoriti izložbeni galerijski, muzejski, arhivski, knjižnični prostori kao i prostori znanstvenih instituta.

“Tražimo suspenziju Odluke Općinskog vijeća Tomislavgrad da se zgrade starog hotela i suda u društvenom vlasništvu, sagrađene u vrijeme Austro-Ugarske monarhije, prodaju privatnim pravnim subjektima. Te su zgrade dio duvanjskog društvenog vlasništva i treba im dati funkciju koja će doprinijeti javnom interesu svih stanovnika općine, a posebno očuvanju i prezentaciji duvanjske kulturne baštine”, stoji u pismu kojeg potpisujumr. sc. Radoslav Dodig, arheolog, mr.sc. Darko Periša, arheolog, dr. sc. Nela Rubić, književna povjesničarka i filologinja, Ljuba Đikić, književnica i novinarka, Ivica Ćurković, publicist i arheolog,
Ivica Đikić, književnik i publicist, Berislav Jurič, književnik i novinar, Josipa Krajinović, novinarka, Ivan Baćak, politički pokret Hrast te Udruga građana “Dobri ljudi”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*