Argentinska predsjednica boluje od raka, operacija 4. siječnja

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner oboljela je od raka te će biti operirana 4. siječnja, izvijestila je njezina vlada. Kako je izvijestio glasnogovornik Vlade, radi se o raku štitnjače koji se nije raširio na druge dijelove tijela.

Cristina Fernandez (58) nedavno je osvojila i drugi mandat na mjestu predsjednice te latinoameričke zemlje. Njezin suprug, Nestor Kirchner, također bivši predsjednik Argentine, preminuo je prošle godine od srčanog udara. BBC javlja kako će Cristina Fernandez na 20 dana prepustiti vodstvo zemljom svome zamjeniku, potpredsjedniku Amadou Boudou.

Da je predsjednica oboljela od raka otkriveno je 22. prosinca, tijekom rutinskog zdravstvenog pregleda. Karcinom još nije metastazirao niti napao limfne čvorove, te su prognoze za oporavak vrlo dobre. Prema izjavama specijalista, ovaj tip raka štitnjače ima visoku stopu preživljavanja ako se liječi u ranoj fazi.

Podsjetimo, 28. listopada 2007. godine Cristina Fernandez prvi put je izabrana za predsjednicu Argentine, a u središte svog političkog programa stavila je socijalna pitanja, prije svega borbu za prava siromašnih, što joj je i donijelo popularnost u narodu.

Suprug porijeklom Hrvat

Nestor Carlos Kirchner Ostoić je bio argentinski predsjednik hrvatskoga podrijetla, njegova majka María Juana Ostoic Dragnic je čileanska Hrvatica iz Punta Arenasa. Dužnost predsjednik Argentine obavljao je od svibnja 2003. do prosinca 2007. godine.

Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti u svibnju 2003. godine Kirchner je iznenadio svijet smjenjujući snažne vojne i policijske dužnosnike. Naglašavajući potrebu da se poveća odgovornost i transparentnost u upravi, Kirchner je poništio zakone za oprost vojnih časnika optuženih za mučenja i ubojstva tijekom 1976-1983 za vrijeme “Prljavog rata”, pod vojnom vlašću.

Dana 28. listopada 2007. godine njegova supruga Cristina Fernandez je izabrana da ga zamijeni kao predsjednica Argentine, a on je postao prvi gospodin Argentine. Umro je 27. listopada 2010. od posljedica srčanog udara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*