Ashdown: Dodik je isti kao Milošević, EU i SAD moraju djelovati i spriječiti raspad BiH!

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown upozorio je da se situacija u BiH dodatno pogoršava.

U autorskom tekstu objavljenom u današnjem izdanju “The Timesa” on povlači paralele između aktivnosti koje provodi NATO u Libiji i situacije u BiH.

Ashdown kaže da Zapad sada prati “maksimalnu aktivnost kako bi se spriječilo da Libija postane nova Bosna”, dok se istovremeno ne reagira na rastuće pogoršanje situacije u BiH.

– Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, entiteta kojim dominiraju bosanski Srbi, i dalje nekažnjeno koristiti svaku priliku da potkopa bosanske državne institucije i priprema se za odcjepljenje, kada dođe trenutak za to. On sada govori o referendumu kojim bi se odvojio od BiH, dobro znajući da su i referendumi doveli do ratnog požara na Balkanu.

Dodik nije nacionalista – on je oportunista koji koristi nacionalizam u političke svrhe. Ali, takav je bio i Slobodan Milošević – napisao je Ashdown.

On je dalje upozorio da su i posljedice iste kao devedesetih – rastuća nacionalistička retorika, akcije Banje Luke i reakcije Sarajeva, ponovne sve glasnije priče o trećem entitetu…

– Predvođeni predsjednikom Dodikom, bosanski Srbi pokrenuli su sveobuhvatnu akciju poricanja genocida u Srebrenici. Gradnja pravoslavne crkve u neposrednoj blizini groblja u kojem se pokapaju žrtve genocida, klasični je akt provokacije! Crkva se gradi bez ikakvih dozvola, ali nema ni akcije Dodikovih vlasti koja bi trebala osigurati poštivanje zakona.

Sada Dodik poziva Srbe u državnoj vlasti da se presele iz glavnog grada Sarajeva u obližnju RS. Nema sumnje da on to radi kako bi ih imao na jednom mjestu kada dođe moment secesije. To neodoljivo podsjeća na egzodus sarajevskih Srba 1992. godine, neposredno pred napad koji je na glavni grad BiH tada pokrenuo Radovan Karadžić.

I tako malo-pomalo, dok Bruxelles spava, Washington ne pazi, zauzet drugim problemima, uredi u Europi zaokupljene su vlastitim problemima i odlučno gledaju u suprotnom smjeru, Bosna klizi sve dublje i dublje u disfunkcionalnost, a možda i nešto mnogo gore – upozorava Ashdown.

On naglašava i da takva politika mora prestati, Bruxelles i Washington moraju zajedno raditi u čvrstom savezništvu, kako se BiH ne bi raspala.

– Oni trebaju uraditi sve što je potrebno da se to ne dogodii, ali i da se stvori potpuno funkcionalna država, sposobna da se priključi EU i prevlada prepreke koje joj postavljaju oni koji se protive takvom pravcu – navedeno je u Ashdownovom članku za “The Times”.

Nekadašnji visoki predstavnik ističe da sumnja u mogućnost mirnog raspada BiH.

– Tko god vjeruje u takvo nešto, u velikoj je zabludi. To je područje puno ratnih veterana koji su i dalje kadri uzeti oružje u ruke. Ja, jednostavno, ne mogu zamisliti da će Bošnjaci dopustiti sebi da budu uvučeni u zamku locirani u džepu u središnjoj Bosni, izolirani, ponovo izdani od Europe i sa svih strana ponovo okruženi neprijateljima. Oni to nisu dopustili, niti su na to pristali prije 20 godina, kada su bili u mnogo gorem položaju nego sada – napisao je, između ostalog, Ashdown.

– Da tragedija bude cjelovitija, za prvih deset godina nakon rata u Bosni zabilježeno je više napretka ka održivom miru nego u bilo kojoj drugoj državi nakon sukoba u novijoj povijesti.

Onda je međunarodna zajednica naivno povjerovala da je posao u BiH pri kraju te da se stvari u Iraku i Afganistanu trebaju završiti. I tamo je fokusirala svu svoju pažnju.

U Bruxellesu i mnogim europskim prijestolnicama mnogi su postali uvjereni da je nedjelovanje najbolja politika. To čak i u slučaju kada dokazi jasno ističu da se u BiH ne ide naprijed, da stvari idu u suprotnom, opasnom i vrlo pogrešnom pravcu. Takva situacija nastala je zahvaljujući politici i aktivnostima Dodika, mada on nije isključivi krivac, koji je s progresa stvari okrenuo ka nacionalizmu i raspadu – navedeno je u tekstu.

Ashdown naglašava da neuspjeh Zapada u BiH šalje brojne poruke – islamskom svijetu, samim Libijcima, pa i Europljanima.

– Mi sada pokušavamo srediti stanje u Libiji, a nikako nam ne polazi za rukom da riješimo probleme u vlastitom dvorištu – napisao je Ashdown.

18 Comments

 1. Razimujem Vas obadvojicu branite koalicijonog prijatelja kao I 1993 što ste sklapali dogovore sa Karađićem samo tako i nastavite to je dobar put za VAS (HDZ)….

 2. Kliko me pamcenje sluzi, s Karadzicem je sklapao dogovore Jose Cutileiro, David Owen, Cyrus Vance, Richard Holbrooke… pa onda Izetbegovic, Silajdzic, Abdic, Boban, Tudjman… “Medjunarodni cimbenici” i od lokalnih svi koji su imali odgovarajuci politicki utjecaj. Da su umjesto Izetbegovica, Silajdzica, Abdica, Bobana, Tudjmana… neki drugi imali politicku moc i odgovornost, oni bi sklapali sporazume s Karadzicem.
  A kad je o sporazumima s Karadzicem rijec, zanimljivo bi bilo cuti odgovore na sljedeca pitanja: Kako je Bihac prezivio rat? S kim su sklapani sporazumi da tamo stigne sve sto treba za zivot i obranu, pa i za biznis? Tko je i s koje strane u istocni Mostar doprema streljivo?

 3. Zaboravio si spomenuti dogovor u Gracu, onda prolazak HVO kroz Banja luku pogledaj na youtubu sa autobusima,pa prodaju Posavine.A Što se javnih sastnaka sa Karađićem tiče naravno da su svi pregovarali to se i na tv moglo vidjeti ali prićamo o TAJNIM sastancima koji su procurili u javnost.Pogledaj dokumetarac PAD KRAJINE nađi ga na you tube pa vidi ko je švercao naftu sa srbima tj Karađićem i mnoge druge sastanke oko Bihaća i Hercegovine to su argumenti a ovo o čemu ti pričaš je smiješno !!!!

 4. Jao ovih HDZ eovaca pa Vi ste stvarno postali veci srbi od Dodika da mi je neko ovo pricao nebih povjerovao !!!

 5. @Robi – Opreznije malo s tim tko je sto postao.
  @HSP – U javnost procuri, i onda se pretvori u opcepozbatu cinjenicu, ono sto netko zeli da procuri. Evo, bilo bi zgodno da procuri kako je Bihac prezivio rat, s kim su sklapani sporazumi da tamo stigne sve sto treba za zivot i obranu, pa i za biznis, tko je i s koje strane u istocni Mostar doprema streljivo…, ali nikako da procuri. Odnosno, i ono sto procuri odmah se zaboravi.
  A glede sastanaka izvan mirovbih pregovora (koji se nisu odvijali pred kamerama!), zaboravili ste, recimo, srpsko-muslimanski “Historijski sporazum” iz 1991. ili sporazum koji su 16. 9. 1993. u Zenevi potpisali Izetbegovic i Krajisnik, a po kome bi u roku od dvije godine svaki narod imao bi pravo na referendum o ostanku ili odcjepljenju. A da ne spominjemo onu cuvenu recenicu “Ovo nije nas rat”, koju je izgovorio celnik zemlje s cijeg teritorija je napadana Republika Hrvatska, a izgovorio ju je nakon sto je napadnuto i razoreno Ravno, hrvatsko selo na teritoriju BiH! Je li vam to o cemu pricam i dalje smijesno?

  • Bio sam odmah poslije rata u Mostaru i vidio sam na zgradama i kucama poslijedice rata i sa istočne i sa zapadne strane. Istočna strana totalno srušena u zapadna metci po zgradama i to na linijama prvim borbenim za to postoje i video zapisi kao i slike a i HAG pa ti vidi ko je skim sarađivao.Kad pričamo o Bihaću i tu je Tuđman – Boban-Milošević-Abdić bio tim.Zna se ko je u Hagu nema HSP -ovaca oni koji su granatirali Mostar i srušili stari most kao i vodstvo HB. HDZ je prodao sve Hrvate Sarajeva , Tuzle ,Zenice,Banjaluke, pa i srednje Bosne zarad Monaka tj male državice koju je zagovarao Boban -Tuđman a sad Čović (Dodik)….što se tiče ravnog pitaj Čovića gdje je bio tad!!!! Ko je ubio Generala Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a ????

   • Što ne odgovoriš čovjeku na pitanje koje ti je postavio, već spinaš okolo o nekim zgradama i metcima?

    Da ponovimo:

    “A glede sastanaka izvan mirovbih pregovora (koji se nisu odvijali pred kamerama!), zaboravili ste, recimo, srpsko-muslimanski “Historijski sporazum” iz 1991. ili sporazum koji su 16. 9. 1993. u Zenevi potpisali Izetbegovic i Krajisnik, a po kome bi u roku od dvije godine svaki narod imao bi pravo na referendum o ostanku ili odcjepljenju.”

 6. @ HSP

  Još jedno retoričko pitanje. Ako si tek nakon rata došao u Mostar kako onda ti znaš tko je ubio Kraljevića?

 7. @HSP – Ja vama jedno, vi se pravite ludi i komentirate nesto sasvim drugo. O Abdicu znamo sve, ali o drugom dijelu “Bihackog dzepa” nista. Da je u Mostaru utrosio visestruko vise streljiva i granata, takodjer se zna. Isto tako da HSP-ovaca i HOS-ovaca nema u Hagu. No kako ce ih biti kad su bili zanemariv cimbenik. Neki su se ipak supjeli istaknuti (http://www.hrvatska-rijec.com/2011/04/hosovac-mirsad-repak-u-norveskoj-osuden-na-osam-godina-zatvora/). Ipak, najveci vam je biser Ravno. Kad je sravnjeno Ravno, a kad je ubijen Kraljevic? Kakve to veze ima jedno s drugim? I kakve to veze ima s tim gdje je bio Covic? Znaci snage JNA i srpske snage u BiH, koje su zajedno razorile Ravno, kao i pliticka struktura u Sarajevu koja nije ni posteno prosvjedno pismo uputila tim povodom, amnestirani su time sto je Dragan Covic negdje bio ili nije bio? Pa to su biseri dostojni paljanske televizije. Strasno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*