Ashton: BiH očekuje nastavak političkih tenzija

Bosnu i Hercegovinu očekuje nastavak političkih tenzija, procjenjuje se u najnovijem kvartalnom izvješću Catherine Ashton, visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, koji je upućen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN). Ona redovno u New York šalje izvješća o djelovanju misije “Althea”, koju provodi EUFOR u BiH.

U posljednjem izvješću koji su razmatrale europske institucije, ona ističe da je nacionalistička retorika i dalje prisutna, ali da političke tenzije za sada ne utječu na ukupnu sigurnosnu situaciju, prenosi Dnevni avaz.

Ashtonova posebno ističe da je došlo do pada u dijalogu političkih lidera i da, generalno, ima veoma malo napretka u reformama.

– Nema nikakvih iskoraka u pogledu ispunjavanja pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR). Vijeće za implementaciju (PIC) mira izrazilo je zabrinutost zbog nepostojanja napretka – navodi Ashtonova, koja upozorava se i na činjenicu da nema nikakvih pomaka u ustavnoj reformi niti implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava.

Prema izvješću, ekonomska situacija u BiH, posebno u Federaciji, i dalje je teška. Kako se ističe, “kašnjenje u isplati plaća” rezultiralo je brojnim štrajkovima u Sarajevu i drugim dijelovima zemlje.

Izvješće spominje i eksploziju u policijskoj stanici u Bugojnu u kojoj je jedan policajac poginuo, a šest ih je ranjeno te da Tužiteljsvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu vode istragu o ovom slučaju.

Kako piše sarajevski list, pozivajući se na vlastite izvore, Ashtonova je opet odgodila odluku o imenovanju novog voditelja Izaslanstva Europske unije u Sarajevu. Prema izvorima iz Bruxellesa, novi veleposlanik EU doći će tek početkom iduće godine, jer Ashtonova želi obaviti dodatne konsultacije s državama članicama kako bi pronašla odgovarajućeg kandidata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*