Ashton: EU neće dopustiti raspad BiH

ashtonEuropska unija nikada neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine, izjavila je u intervjuu za “Dnevni avaz” Catherine Ashton, visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.
“EU je potpuno posvećen teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH u okviru njenih trenutnih granica koje su postavljene u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ne postoji alternativa. EU – i naši međunarodni partneri – nikada neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine. Nemamo ništa protiv jake Republike Srpske kao dijela funkcionalne države BiH, ali ako RS ugrožava funkcioniranje države ili na drugi način potkopava Mirovni sporazum, nanosi štetu i svojoj vlastitoj budućnosti. Budućnost BiH je u Europskoj uniji”, izjavila je Ashton.

3 Comments

  1. Kao da ce Dodik slušati nju…. BiH ce se raspasti, a tada je najvjerojatniji scenarij RAT jer je samostalna RS koja postoji na temelju genocida, trn u oku Bošnjaka…. kad realno gledaš rat je gotovo neizbježan….

  2. BiH je nekada bila Jugoslavija u malom,danas je ona Europa ispod fasade.Srebrenica je (genocid) primjer provođenja europske vanjske politike,pa ne budimo ko guske u magli,ne postoji europska politika!

  3. Da vas podsjetim,u Tvrtkovoj Bosni živjeli su Bosanski katolici,pravoslavci,bogumili ,jevreji.To što su preko noći postajali hrvati,srbi ,muslimani možemo zahvaliti neprijateljski nastrojenim susjedima koji to ne kriju i dan danas.Ne dozvoljavaju nam da budemo bošnjani ,što i jesmo,a koje konfesije to je sasvim nevažno.Za vrijeme Tvrtka ovakva anarhija se nije mogla desiti.A ove sadašnje vođe upravo tako rade,kako bi Bosna nestala sa geografskih atlasa.Hočemo li to dozvoliti to zavisi od nas samih.Hočemo li uništiti sve ono što je dobro što su nam naši preci ostavili u amanet.Mislim da nam nisu u amanet ostavili uništenje zemlje Bosne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*