Ashton: EU želi spriječiti konflikt u BiH

Europska unija želi spriječiti konflikt i pomoći rješenje u Bosni i Hercegovini, izjavila je jučer u Europskom parlamentu Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Ona je na plenarnom zasjedanju Parlamenta EU u Strasbourgu govorila o glavnim aspektima vanjske i sigurnosne politike Unije, spominjući posebno angažman novoosnovane Službe za vanjske poslove EU (EEAS) u BiH i na Balkanu.

– Služba je naša sila kojom želimo spriječiti i rješavati konflikte. Spomenut ću samo dva. Važan je naš angažman u Srbiji i na Kosovu. Zato je važno da se uključimo u BiH i s liderima, kako bismo ih natjerali da prestanu gledati samo svoju zajednicu, a da počnu misliti na državu i da počnu gledati prema Europskoj uniji – kazala je Ešton.

Tijekom rasprave u Parlamentu, a nakon izlaganja Ashtonove, govorio je i slovenski parlamentarac Jelko Kacin, koji je pohvalio njezinu izjavu vezanu uz Bosnu i Hercegovinu, ali i uputio oštar zahtjev za imenovanje novog šefa Izaslanstva EU u Sarajevu.

– Pohvalio bih rado vašu izjavu o BiH. Lijepo ste govorili, ali niste još imenovali šefa Izaslanstva Europske unije u Sarajevu. Imenujte ga što je prije moguće, jer se neimenovanje koristi za provokacije i pokušaje dezintegracije Bosne, koji dolaze kako iznutra tako i izvana, od susjeda – poručio je Kacin tijekom zasjedanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*