Ashton o “hrvatskom pitanju” u BiH: EU ostaje potpuno predana podržavanju jednakih prava svih naroda

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton, izjavila je da će Unija, iako računa da će novoizabrani lideri BiH ispunjavati međunarodne obveze, ostati predana u pridržavanju Daytona, ali i u namjeri da nametne sankcije i restrikcije ukoliko eventualno dođe do njegovog kršenja.
Bez prave vlasti na razini BiH svaki napredak k EU, ali i u pogledu drugih ekonomskih i političkih reformi je blokiran.

Ashton je ocijenila da je novi specijalni predstavnik EU i šef Delegacije Unije u BiH Peter Sorensen ”pravo rješenje za ovu funkciju”.

– Sorensen će imati sredstva i mogućnosti da se bavi svakim takvim slučajem. On može, naprimjer, predložiti Europskoj komisiji da podrži neke projekte u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) ili da suspendira neke projekte, pojasnila je Ashton za Dnevni avaz.

Prema njezinim riječima, Sorensen će imati na raspolaganju širok i izbalansiran set EU politika i programa.

– Od njega se očekuje da igra veoma važnu ulogu kada je u pitanju Unija, kao i u nadzoru i pomaganju reformi koje BiH provodi u procesu stabilizacije i pridruživanja. Taj proces sada osigurava okvir za odnose EU i BiH. Sorensen će raditi zajedno s domaćim vlastima. Nadam se da će one, zauzvrat, preuzeti i dio odgovornosti, poručila je Ashton, prenosi Srna.

Ashton smatra da novi saziv Vijeće ministara BiH mora imati široku političku bazu i podršku snažne većine koja bi se složila oko primjene ključnih reformi.
– Bez prave vlasti na razini BiH svaki napredak k EU, ali i u pogledu drugih ekonomskih i političkih reformi je blokiran, navela je.

Izrazila je uvjerenje da BiH može do kraja godine postići napredak u provođenju presude Suda u Strasbourgu u predmetu ”Sejdić – Finci”, kao i da donese zakone o državnoj pomoći i popisu stanovništva, i tako ostvari uvjete za kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Govoreći o ”hrvatskom pitanju u BiH”, ona je ponovila da ”EU ostaje potpuno predana podržavanju jednakih prava svih naroda u BiH”.

Ističući da strukturalni dijalog o pitanjima pravosuđa EU vodi s BiH kao državom, a ne s jednim ili dva entiteta, ona je navela da ”u skladu s Ustavom BiH entiteti jesu dio tog procesa, ali dijalog ide s državom”.

– Osnovni cilj tog procesa jeste konsolidacija vladavine prava i uspostavljanje neovisnog, efikasnog, nepristranog i odgovornog pravosudnog sustava koji se primjenjuje na cijelu zemlju, a od čega bi korist imao svaki građanin’, zaključila je Ashton.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*