Catherine Ashton pripremila tajni plan za BiH!?

Pod naslovom “Ashton napravila tajni plan za upravljanje Bosnom” Daily Telegraph piše u srijedu da visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton planira preuzeti izravnu kontrolu nad BiH s novim ovlastima usmjerenim protiv srpskih “tvrdolinijaša” koji se protive bosanskoj državi i blokiraju političke reforme.

U povjerljivom dokumentu koji je završila ovog tjedna Ashton je, nastavlja list, predložila formiranje novog položaja moćnog izaslanika EU nakon jesenjih izbora u BiH sa zadatkom da progura ustavne reforme zemlje, odnosno, jačanja bh. institucija, uglavnom na štetu Republike Srpske (RS).

Novi izaslanik bi preuzeo dužnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice i kao dio nove europske diplomatske službe upravljao bi još i mirovnim snagama (EUFOR) i Europskom policijskom misijom (EUPM) u Bosni i Hercegovini.

Da bi prevladao otpor ustavnim reformama, bio bi ovlašten predložiti zabranu putovanja u Europsku uniju i zamrzavanje bankovnih računa i drugih sredstava svih osoba za koje smatra da ih opstruiraju, uključujući, kako su listu potvrdili europski diplomatu, i premijera RS Milorada Dodika.

Cilj je, kako piše Daily Telegraph, da Europska unija preuzme vodeću međunarodnu ulogu u BiH.
List prenosi i komentar jednog britanskog stručnjaka da je s obzirom na to koliko Unija insistira na demokraciji i ljudskim pravima, u najmanju ruku ironično da je pribjegla ovako drakonskim mjerama koje sprečavaju slobodnu javnu debatu o putu naprijed za BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*