Australija će ipak izručiti "Kapetana Dragana"

vasiljkovicd1Dragan Vasiljković, poznat kao “Kapetan Dragan”, može biti izručen Hrvatskoj gdje će mu se suditi za ratne zločine, odlučio je australski Vrhovni sud u Canberri. Vrhovni sud prihvatio je žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda koji je bio odlučio da Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj jer ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja.
Sedam sudaca Visokog suda vijećalo je samo 15 minuta prije nego što su odlučno odbacili odluku Saveznog suda.
Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin, u Australiji je živio pod imenom Daniel Snedden. Australska policija uhitila ga je u siječnju 2006., na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska.
Hrvatska je zahtjev za izručenjem (ekstradicijom) Australiji uputila 2006., na temelju optužnice kojom se Vasiljkovića tereti za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila. Iduće godine australski je sud pozitivno odlučio o hrvatskom zahtjevu, ali se Vasiljković žalio, a Savezni sud za Južni Novi Walles lani je poništio odluku o izručenju te je u rujnu pušten iz ekstradicijskog pritvora. No, Hrvatska se tada žalila putem australskog Državnog odvjetništva koje u Australiji zastupa hrvatsku stranu, a za koje je Šimonović rekao da je “dobro odradilo svoj posao”, nakon što ga je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, kazao je, opskrbilo svim potrebnim argumentima za izručenje.
Vasiljkovića se osnovano sumnjiči da je kao zapovjednik i instruktor srpskih specijalaca “knindži” i “crvenih beretki” postupao suprotno ženevskoj konvenciji u ratnim operacijama u Glini, Gornjem i Donjem Viduševcu i okolnim selima, kada su oštećivane i uništavane civilne zgrade, a stanovništvo tjerano bijeg, pljačkanje imovine, kao i za mučenje zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca u kninskoj tvrđavi, te u Bruškoj pokraj Benkovca.
Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović se, komentirajući odluku australskog suda, posebno osvrnuo na činjenicu da je sedam sudaca vijećalo tek 15 minuta. Šimonović to smatra potvrdom da je riječ o “jasnom i čistom slučaju”, “Svakako je to kompliment hrvatskom pravosuđu i potvrda da može objektivno i nepristrano odlučivati”, istaknuo je ministar. Vasiljković bi sada trebao biti ponovno vraćen u ekstradicijski pritvor, gdje će čekati da odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj potpiše australski ministar unutarnjih poslova, na što se ponovno može žaliti. No, naglasio je Šimonović, ta žalba neće imati “težinu” kao u ranijim slučajevima, jer se o istoj stvari ne može dva puta odlučivati.
Za slučaj Dragana Vasiljkovića nikakav interes nije pokazala Srbija, premda je u početku u vezi s time bilo nekih spekulacija, kao ni Haaški sud. Možda stoga što je, budući da će bio svjedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću, s haaškim tužiteljstvom sklopio nekakavu nagodbu.

1 Comment

  1. poslije toliko godina,sada isporucen-nazalost predugo ocekivano,,
    da je hrvat u pitanju Hrvatska bi ga vrlo brzo pronasla,,ako ga i sude dobit ce manje od Norca i ostalih kojima sami sude,,takva je Hrvatska danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*