Austrijanci i Francuzi zainteresirani za gradnju autoceste Orašje – Brčko – Tuzla – Žepče

Autocesta Orašje – Brčko – Tuzla – Žepče, dužine od oko 140 kilometara, koji je projektom koridora 5C planiran takozvanim Y-krakom, uskoro bi mogao dobiti investitore, a onda i izviđače.

Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija, izjavio je za Dnevni avaz kako je sve izvjesnije da će ova autocesta biti građen po principu koncesije, a u igri za investitore su dvije velike europske kompanije.

“Veliki interes pokazale su po jedna kompanija iz Austrije i Francuske. U toku su razgovori s njihovim menadžmentima. Interes koji pokazuju i koji s pravom ulijeva nadu da ovaj projekt ima smisla, opravdan je iz jednog logičnog razloga. Kompanija koja zapošljava oko 75 000 radnika sve je više bez posla, jer su autoputevi u Europi uglavnom sagrađeni. Posao u BiH za njih je sigurno veliki izazov”, kazao je Bijedić.

Idejni projekti za dionice puta od Orašja do Brčkog, te od Brčkog do Tuzle već su urađeni, dok je pri kraju i izrada projekta za dionicu od Tuzle do Zenice, gdje bi se Tuzla priključivala na autocestu.

Prema Bijedićevim riječima, federalna Vlada užurbano radi i na uklanjanju zakonskih prepreka. “Moraju biti ispunjeni svi zakonski uvjeti kako bi se ozbiljne tvrtke javile na tendere. Tu mislimo na donošenje zakona o gradnji ceste na koridoru 5C, o koncesijama, te o privatno – javnom partnerstvu”, dodaje Bijedić.

Dionica autceste od Tuzle do Orašja budućeg investitora koštala bi oko tri milijarde maraka. Uložena sredstva kompanija koja bude gradila, prema ugovoru o koncesiji, naplaćivala bi od cestarina narednih tridesetak godina, piše Dnevni avaz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*