Austrijanci žele još samo Hrvatsku u EU

Prema anketi koju je provelo Austrijsko društvo za europsku politiku – Austrijanci su umorni od proširenja EU-a. Jedina je iznimka Hrvatska koju u Uniji želi 54 posto Austrijanaca. Oko 24 posto ispitanika protivi se našem ulasku, a njih 22 posto o tome nema mišljenje, prenosi list Kurier uz napomenu da je prije godinu dana potpora Hrvatskoj bila daleko snažnija – 68 posto.

Nakon Hrvatske, najveću potporu za članstvo u Uniji Austrijanci daju Islandu. Za prijam te otočne države izjasnilo se 45 posto ispitanika, 26 posto je protiv, a 29 posto nema stajališta. Najmanju potporu Austrijanci daju Turskoj – u Uniji je želi samo 15 posto, dok je 69 posto protiv.

Austrijanci su neskloni širenju EU-a na zemlje zapadnog Balkana. Tako bi Makedoniju željelo 25 posto ispitanika, 46 posto je protiv. Protiv Srbije je 51 posto, a 25 posto bi je podržalo. Ulasku BiH protivi se 47 posto Austrijanaca, a 28 posto bi podržalo BiH kao članicu. Crnu Goru bi kao članicu Unije željelo 27 posto ispitanika, a protiv je 46 posto. Austrijanci se, prema istoj anketi, najviše protive mogućem ulasku Kosova – 56 posto, dok bi članstvo podržalo 21 posto. [hrt]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*