B. Izetbegović: Tužit ću Dodika ako ponovi da je A. Izetbegović bio pripadnik Handžar-divizije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je kako će podnijeti tužbu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegova “upornog širenja laži” o tome da je Alija Izetbegović, Bakirov otac, tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnik nacističkih vojnih postrojbi.

Bakir Izetbegović je posebnim priopćenjem pojasnio kako je njegov otac u Drugom svjetskom ratu, kao mladić od 19 godina, unovačen u partizansku vojsku u kojoj je služio šest mjeseci. “Partizanska vojska bila je jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio”, naveo je Bakir Izetbegović reagirajući time na opetovane tvrdnje Milorada Dodika kako je Alija Izetbegović bio pripadnik SS Handžar-divizije te kako je kao sljedbenik fašističke ideologije odgovoran i za navodno protjerivanje 150 tisuća Srba iz Sarajeva.

Dodik je to izjavio 6. travnja komentirajući obilježavanje dvadesete obljetnice početka opsade Sarajeva.

Bakir Izetbegović izjavio je kako kao predsjedatelj Predsjedništva BiH s ponosom i ustrajnošću nastavlja politiku svoga oca, istu onu politiku koja je nastojala izbjeći rat, ali u tome nije uspjela jer se Dodikovi prethodnici nisu mogli zaustaviti u agresiji i genocidu, opkoljavanju Sarajeva, njegovom višegodišnjem granatiranju i razaranju te ubojstvu 11.541 njegovih građana među kojima je bilo mnogo građana srpske nacionalnosti.

Izetbegović ističe i kako je politika njegova oca smogla snage da oružjem i silom, usred rata, zaustavi osvete nad Srbima pojedinih odmetnutih zapovjednika Armije BiH. Također je rekao da nastavlja istu onu politiku koja je 1996. pozivala Srbe da ostanu u svojim kućama garantirajući im sigurnost ali u tome nije mogla uspjeti jer su ih tadašnji srpski lideri bespotrebno tjerali na odlazak.

“Svi ti tadašnji srpski lideri, odnosno Dodikovi prethodnici čijih se riječi i politike Dodik nikada nije odrekao, optuženi su ili osuđeni haški zatvorenici, a ta činjenica dovoljno govori o njima i o njihovom zločinačkom pothvatu”, naveo je Izetbegović dodajući kako bi Dodik prema žrtvama opsade Sarajeva morao pokazati dužno poštovanje ili barem šutjeti ako to nije u stanju.

“Ako Milorad Dodik nastavi iskrivljavati povijesne činjenice a posebice ako nastavi lagati o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svjetskom ratu ili tijekom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine bit će pozvan da za te laži i klevete odgovara pred bosanskohercegovačkim sudovima”, stoji u priopćenju iz Izetbegovićeva ureda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*