B. Plavšić: Karadžić se kanio okruniti za kralja

Biljana Plavšić tvrdi da se bivši vođa bosanskih Srba, sada haaški zatvorenik Radovan Karadžić namjeravao okruniti te postati kralj, objavile su beogradske Večernje Novosti.

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, koja je na Haaškom sudu osuđena za ratni zločin te odslužila zatvorsku kaznu, ustvrdila je u emisiji “Ćirilica” na Hepi TV da je Karadžić iz Republike Srpske protjerao princa Tomislava i sve Karađorđeviće jer je namjeravao uspostaviti novu narodnu dinastiju te se okruniti kraljevskom krunom.

U istoj emisiji Biljana Plavšić je iznijela i neke svoje teorije o ratu u BiH, a jedna od njih je da je Srbima zločin u Srebrenici namješten. Tvrdi također da je Ratko Mladić poslan na Drinu, kako bi hrvatska vojska nakon Oluje ušla u Banju Luku te ističe da još nije otkriveno tko su zapravo bili bogovi rata na Balkanu, koji su vukli skrivene konce srpskog poraza.

“Iako je sačuvala Republiku Srpsku i Daytonski sporazum provela na terenu, kao miljenica međunarodne zajednice i Madeleine Albright, Biljana Plavšić je na kraju završila u Haagu i suočila se s optužbama gorim od onih za Karadžića i Mladića”, tvrdi Milomir Marić, autor emisije “Ćirilica” u kojoj je Biljana Plavšić “otvorila dušu”.

Dodao je da po nalogu Radovana Karadžića nijedan Srbin nije htio svjedočiti u njenu korist te je, kako tvrdi, bila prinuđena priznati krivnju.

Bivša predsjednica Republike Srpske dragovoljno se predala Haaškom sudu 10. siječnja 2001., a 2003. je, nakon priznanja krivnje, osuđena na 11 godina zatvora. Nakon dogovora s tadašnjom glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte, priznala je krivnju za zločine protiv čovječnosti, odnosno progon nesrpskog stanovništva, a tužitelji su zauzvrat odustali od sedam ostalih točaka optužbe koji su je teretili za genocid i ratne zločine.

Kaznu je služila u Švedskoj, a iz zatvora je izašla u listopadu 2009., nakon što je odslužila dvije trećine kazn Novosti pišu da i danas živi okružena tjelohraniteljima, jer joj je, prema procjeni srpske policije, život i dalje ugrožen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*