Bajrambašić: Prvo ratifikacija graničnog sporazuma, a onda razgovori o gradnji Pelješkog mosta

U Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine informirani su o tome da je Europska unija odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvodivosti gradnje Pelješkog mosta, čiji je cilj je povezati jug Hrvatske, odnosno zaobići teritorij Bosne i Hercegovine nakon ulaska Hrvatske u EU.

No, u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH ne smatraju to signalom EU da se Pelješki most može graditi, odnosno najavom da će EU financirati navedeni projekt, kako se to uglavnom tumači u Hrvatskoj.

“Pored mosta kopno-Pelješac, to uključuje i predstudiju za prolaz kroz Neum. Dakle, da se napravi komparacija. Ta sredstva se odnose i na jedno i drugo, to jest da se vidi isplativost i jednog i drugog projekta. To nije novo. Mi duže vrijeme govorimo da to treba uraditi. I mi iz BiH smo, također, razgovarali s jednim fondom da radimo predstudiju za prolazak kroz Neumu. Bez toga se sredstva ne mogu odobriti, niti dobiti, jer nitko ne može dati novac ako ne vidi šta hoćete i koliko se to isplati”, izjavio je za agenciju Anadolija pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Izet Bajrambašić.

Bajrambašić kaže da se postavlja pitanje početka pripremnih radova na mostu kopno-Pelješac prije postojanja fizibiliti studije, ali napominje da je sve to bilo plaćeno iz hrvatskog proračuna.

Komentirajući najave izgradnje mosta kopno – Pelješac prije najavljene ratifikacije sporazum Tuđman-Izetbegović kojim se BiH ustupaju Veliki i Mali Školj, te vrh poluotoka Klek, Bajrambašić ističe da BiH ostaje pri ranijim stavovima.

“Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić u Zagrebu je jasno kazao kako je naš službeni stav da ćemo razgovarati o izgradnji Pelješkog mosta kada izvršimo dvije stvari: Sporazum o ratifikaciji granice i primjenu Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, to jest da se BiH omogući nesmetan pristup međunarodnima vodama. Nakon toga mi ćemo s njima razgovarati o iz gradnji mosta, čak ćemo im pomoći u tome. Taj stav i danas stoji, taj stav je ministar Hadžić iznio u Zagrebu, i oni to znaju dobro. Najvažnija stvar je da se Sporazum o granicama ratificira”, izjavio je Bajrambašić za Anadoliju.

Nakon što je potvrdila da je Evropska unija odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvedivosti gradnje Pelješkog mosta, hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da ratifikacija sporazuma Tuđman-Izetbegović o granici i nije neposredni uvjet za dobivanje europskih sredstava za gradnju mosta.

“No, to je važno politički jer bi pokazali spremnost da probleme rješavamo bilateralno i tehnički, jer most mora biti 500 metara od granice, pa bi bilo dobro da se ona potvrdi”, izjavila je Pusić.

Pelješki most čija izgradnja je započela u vrijeme mandata Ive Sanadera 2007. godine, pa naprasno obustavljena, trebao je biti završen do 2015. godine. Planirano je da bude jedan od najvećih mostova u Evropi.

Dužina mosta je 2.404. metra, širina 21 metar, visina 55 metara, najduži raspon 568 metara, a ukupna cijena oko 300 milijuna eura, ističe agencija Anadolija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*