Izetbegović: Hrvatski entitet je utopija!

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru objavljenom u beogradskoj Politici u ponedjeljak ocijenio je ideju stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta u BiH kao utopiju.

– To je utopija. Kad to nije moglo 1992. godine, u onakvom rasporedu odnosa, zašto bi moglo 2010.”, odgovorio je Izetbegović na novinarski upit o najavama stvaranja hrvatskog etniteta u BiH. Nije dodatno objasnio svoje stajalište, ali je izrazio nadu u dobru suradnju s Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Svog prethodnika na mjestu bošnjačkog člana Harisa Silajdžića kritizirao je zbog vođenja “tvrde” politike.

– On je pregovarao u stilu ‘sve ili ništa’, a dobivao je ništa ili skoro ništa, rekao je Izetbegović.

Miloradu Dodiku, bivšem premijeru i novom predsjedniku Republike Srpske (RS), Izetbegović zamjera stalne prijetnje referendumima i razdruživanjem, prenosi Hina.

“Dodik bi trebao prestati s pričama koje su uvredljive i uz to potpuno nerealne, protivne Daytonu, Ustavu BiH i interesu velesila. Bolje mu je da se s nama prihvati gospodarstva, jer umirovljenici u RS imaju najniže mirovine u Europi”, rekao je Izetbegović.

– BiH nema alternativu kad je u pitanju priključenje EU, a na začelju je tog procesa. Za ove dvije anomalije krivi su lideri koji sebično svađaju narode, plaše ih, obećavaju nerealne nacionalne projekte, umjesto da se okrenu realnosti i budućnosti i naprave zajednički iskorak ka boljem životu”, smatra Izetbegović.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*