Balkanska regija je i dalje aktualna tema u Europi

[Europa je potrebna Balkanu]

Autori:
Bernard KOUCHNER, francuski ministar vanjskih i europskih poslova i
Franco FRATTINI, talijanski ministar vanjskih poslova
Ima već gotovo deset godina da je u Zagrebu, nakon desetljeća ratovanja i nestabilnosti, Europska unija nedvojbeno potvrdila europsku vokaciju zemalja zapadnog Balkana.
Deset godina poslije, netom nakon svršetka 28-og francusko-talijanskog sastanka na vrhu, ponovno iskazujemo punu podršku toj perspektivi. Moramo okončati posao koji smo započeli na Zagrebačkom samitu. Svaka država zapadnog Balkana, prema vlastitim zaslugama i u skladu sa strogim procesom, ima vokaciju ući u Europu.
O tome ovisi mir i stabilnost nas samih i budućih generacija. 2010. može biti odlučujuća godina za zapadni Balkan ukoliko mi budemo znali dati novi poticaj i zaobići prave opasnosti koje nas vrebaju, ravnodušnost i nemar.
Upravo zato što mislimo da je Europi potreban Balkan i da je Balkanu potrebna Europa, želimo ojačati naše zajedničko djelovanje u ovoj susjednoj regiji.
Za napredak je potrebno promicati važnost europske ideje. To se prvenstveno ostvaruje dobrovoljnim djelovanjem u području viza. Kratkoročno, nadamo se da će prije svega Albanija i Bosna-Hercegovina moći uživati u liberalizaciji viza za kratki boravak u Schengenskoj zoni. To naravno podrazumijeva ispunjavanje tehničkih uvjeta, no ne smijemo dopusiti da zaživi ideja kako su Muslimani na Balkanu diskriminirani i spriječeni uživati u mjerama koje od kraja prošle godine s punim pravom koriste Srbi i Crnogorci. Sloboda kretanja unutar EU je neophodna kako bi se omogućilo narodima zapadnog Balkana da se osjete ravnopravnim članovima europske obitelji.
Napredak će nadamo se proisteći i iz napredovanja pristupnih pregovora. Pregovori koji su započeti s Hrvatskom su sada u završnoj fazi. Nedavno su podnešene nove kandidature za članstvo u EU i one moraju biti brzo proučene.
Mi naravno očekujemo da i balkanske zemlje učine napore. One moraju naučiti kako okrenuti stranicu bolne prošlosti i u potpunosti se okrenuti europskoj budućnosti. Mislimo tu prvenstveno na Srbiju i na Kosovo, koji imaju istu vokaciju pristupanja Europskoj uniji, no moraju još riješiti pitanje njihovog suživota.. To je nužnost. Uniji ne može pripadati onaj koji ne primjenjuje minimum dobrosusjedskih odnosa. Francuska i Italija u potpunosti dijele taj stav. Bernard Kouchner je to i rekao tijekom svog boravka u Beogradu i Prištini, 1. i 2. ožujka.
Bosna i Hercegovina drugi je primjer poteškoća i potrebe da se okrene stranica. Franco Frattini će je posjetiti 13. travnja i zauzet će se, sa svoje strane, da različite zajednice više skupa rade i prevladavaju razlike. Naime, na jesen će uslijediti izbori. Europska sudbina Bosne trebat će tada biti u središtu rasprave. Europa je budućnost Bosne i Hercegovine i njeni dužnosnici trebaju biti na visini te povijesne perspektive. Oni trebaju braniti teške, ali neophodne reforme ako žele da njihova zemlja napokon prestane biti protektorat i postane potpuno suverena, neovisna država i članica Europske unije.
EU i Sjedinjene Države dijele istu viziju budućnosti Bosne i Hercegovine. Nedavni posjet gospode Moratinosa i Steinberga Sarajevu iznova svjedoči o volji Europljana i Amerikanaca da zajednički djeluju u korist ove zemlje kao i o punom angažmanu europskog predsjedništva na tom planu. Na inicijativu Italije i španjolskog predsjedništva održat će se prošireni ministarski sastanak u Sarajevu u lipnju mjesecu. Mi ćemo biti tamo.
Balkan je u srcu Europe. Njegova sudbina je europska. U to nitko ne sumnja. Naša je odgovornost da to nepobitno uvjerenje pretvorimo u stvarnost.


Tribina objavljena 13. travnja u dnevnicima Le Monde i La Republica pod naslovom

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*