Banac: Rehabilitacija Draže Mihailovića vodi prema novim ratnim sukobima

Prema neslužbenim najavama beogradskih medija, beogradski sud sutra bi trebao donijeti odluku o rehabilitaciji četničkog vojvode Draže Mihailovića, čime bi bio u potpunosti zaokružen proces rehabilitacije četništva u Srbiji.

Dragoljub Draža Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Sudski postupak za rehabilitaciju započeo je u rujnu 2010. pred višim sudom u Beogradu, i to temeljem zahtjeva Dražina unuka Vojislava Mihailovića koji je zatražio poništenje presude kojom je njegov djed 1946. pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem. On traži i povratak građanskih prava za Mihailovića.

U tome su ga poduprli Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov te udruge pripadnika Jugoslavenske vojske u otadžbini, kao i žrtava komunističkog režima. S druge strane, Savez antifašista Srbije i druge srodne udruge tražile su da zahtjev za rehabilitaciju bude odbijen jer je, kako su objasnile, Mihailović tijekom rata surađivao s okupatorom te počinio mnoge zločine.

Povjesničar Ivo Banac u izjavi za Vjesnik upozorava da bi posljedica rehabilitacije bila “obnova četničkih ratnih ciljeva”, a u takvim okolnostima, kaže Banac, “odnosi između Hrvatske i Srbije ne mogu bili ni normalni ni dobrosusjedski”, nego te države vode na put novih ratnih sukoba.

Dan uoči neslužbeno najavljene sudske odluke, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjednici skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović u kojem upozorava da je najavljena rehabilitacija Mihailovića ujedno i rehabilitacija četničke ideologije “koja predstavlja izravnu prijetnju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, Hrvatske i Crne Gore”.

“Dovršetak procesa legalizacije četništva i četničke ideologije u Srbiji nije samo unutarnja stvar Srbije, nego i legalizacija na ‘duge staze’ četničkog projekta stvaranja velike Srbije na račun drugih država u regiji”, smatra Bećirović.

On podsjeća da je ideološki projekt uspostave homogene Srbije u praksi izravno provodio Mihailović, potičući etničko čišćenje BiH od muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*