Bandić ih odobrovoljio: Stanovnici Jakuševca deblokirali smetište

Stanovnici zagrebačkog naselja Jakuševac deblokirali su danas ulaz u odlagalište otpada nakon što ih je ponovno posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te najavio da će svi zahtjevi prosvjednika biti razmotreni na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine u petak, 31. kolovoza.

Odlagalište je deblokirano nešto prije 14 sati, a Bandić je izrazio nadu da će Gradska skupština prihvatiti prijedlog Gradske uprave kao i zahtjeve građana Jakuševca među kojima su produžetak isplate eko-rente, legalizacija objekata i mogućnost držanja domaćih životinja.

Jakuševčani su najavili da će, ako se ne prihvate ti njihovi zahtjevi, ponovno blokirati ulaz u odlagalište. Na Jakuševcu je u tijeku ulazak kamiona Čistoće koji dovoze i istovaruju otpad.

Kronologija:

1965. – Počinje nekontrolirano odlaganje otpada na Jakuševcu

2002. – Na Jakuševcu dogodila se eksplozija, u montažnoj palionici PUTO izbio je požar koji je bio dotad najopasniji ekološki incident u Zagrebu

2003. – Završena sanacija neuređenog odlagališta u uređeno sanitarno odlagalište

2010. – Istekla je uporabna dozvola

2015. – Prema izmjenama Prostornog plana, Jakuševec bi se trebao dotad zatvoriti, a alternativna lokacija još nije poznata

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*