Bandić jači od SDP-a, ankete pokazuju da mu se smiješi novi gradonačelnički mandat

Kad bi se sada održavali izbori za gradonačelnika Zagreba, nešto više od 24 posto birača svoj bi glas ponovo dalo Milanu Bandiću, dok bi SDP-ovca Davora Bernardića podržalo bi 17,7 posto Zagrepčana, pokazalo je istraživanje agencije Vectura, provedenog od 2. do 4. srpnja, na uzorku od tisuću ispitanika. Na treće mjesto plasirao bi se Josip Kregar, za kojeg bi glasalo 10,5 posto ispitanih.

Bandiću, kako piše Novi list, na ruku ide lonstantni pad rejtinga SDP-a, veće i manje afere iz radionice vladinih ministara i sve osjetnija razočaranost birača u Kukuriku Vladu, grogiranost HDZ-a, polagano propadanje Zagrebačkog holdinga…

Politički oporavak čovjeka s tisuću afera i nešto manjim brojem kaznenih prijava iznenađenje je samo za ljude koji nemaju na umu kratko pamćenje hrvatskih birača i političku vještinu zagrebačkog gradonačelnika.

Zoran Milanović i SDP za Zagreb još uvijek nemaju nikakvu strategiju. Naprotiv, sve je jasnije da na relaciji zagrebački SDP – središnjica stranke ne teku med i mlijeko. Netrpeljivost Zorana Milanovića i nekolicine bliskih mu suradnika prema predsjedniku zagrebačkog SDP-a Davoru Bernardiću nije javna, ali stranački kuloari o njoj govore već mjesecima. S druge strane, Bernardić nema najbolje mišljenje o poslovnim sposobnostima predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića, kojeg u najvažnijoj fotelji tvrtke drži isključivo Milanovićevo povjerenje.

Zagrebački gradonačelnik sa zadovoljstvom promatra taj čvor i po potrebi dolijeva ulje na vatru kritizirajući Upravu Holdinga. “Ja sam im ostavio igračku s kojom se oni ne znaju igrati, kaže Milan Bandić mrtav hladan u emisiji ‘Nedjeljom u 2’, na temu neprodanih stanova u naselju Sopnica – Jelkovec, piše Novi list.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić nije se biračima uspio nametnuti onako kako se nametnuo na stranačkoj izbornoj konvenciji. Na lokalnim izborima, naime, glasači neće glasati na temelju unaprijed im podijeljenih šalabahtera, nego na temelju dojma što ga ostavlja Milan Bandić s jedne, Davor Bernardić s druge, HDZ-ov kandidat s treće strane i tako dalje.

Gradonačelnik Zagreba odavno je shvatio kako ta igra funkcionira pa se biračima sad predstavlja kao veliki zaštitnik siromašnih. Svako jutro se, veli, budi s osjećajem gorčine u ustima zbog poraza njegove inicijative da siromašni plaćaju vrtiće manje, a bogati više. Zagrebački birači ga slušaju i upijaju. Rejting mu u anketama raste, a SDP-ov u isto vrijeme pada te se, piše Novi list, već danas može reći – Milan Bandić apsolutni je favorit za gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*