Banja Luka: Cerić priprema rat; Islamska zajednica: Dodik može inspirirati novog Breivika!

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović izjavio je u srijedu da je dobio pismo poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića u kojem, kako tvrdi Radmanović, Cerić bez argumenata napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i koje je “jedna vrsta pripreme za rat”.

– Kada se pismo pročita, vidi se da je ono vrsta pripreme za rat. On u pismu kaže da se ne treba čuditi kada se dogodi nešto krupnije u BiH čime će se zabaviti BiH i Europa, rekao je Radmanović novinarima u Banjoj Luci
Prema njegovim riječima, Cerić je uzeo za pravo da pokuša diktirati što će raditi Predsjedništvo BiH.

“To je, naravno, neprihvatljivo. Cerić, po starom običaju, u pismu izvrće određene činjenice i zahtijeva od Predsjedništva BiH da razmatra određene stvari, što apsolutno nije dopustivo”, zaključio je Radmanović, koji je napomenuo da je BiH potreban mir i stabilnost.

Dodik: Cerić “puca u prazno”

U sličnome tonu kao i Radmanović, i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao “pucanj u prazno” zahtjev poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića da se Tužiteljstvo BiH, domaće institucije i međunarodne organizacije jasno odrede o Dodikovim izjavama koje, kako kaže Cerić, “mogu proizvesti nove sukobe na Balkanu”.

“Umjesto mojim, nadležna tijela bi se trebala baviti izjavama Cerića. On je rekao da je BiH zemlja Bošnjaka i da svi kojima se to ne sviđa mogu otići iz nje. To je poruka Srbima i Hrvatima da su građani drugog reda i da, ako im se taj položaj ne sviđa, trebaju napustiti BiH”, rekao je predsjednik RS 14. srpnja za beogradsku “Politiku”.

Rasističke izjave o muslimanima

A na Dodikove izjave u beogradskoj Politici reagirao je Rijaset IZ u BiH, posebnim priopćenjem u kojem stoji:

– Milorad Dodik u izjavi za beogradsku Politiku od 6. 8. 2011. godine iznio je više neistina i zlonamjernih tvrdnji o reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću. Daljim iznošenjem neistina i fiktivnih optužbi, Dodik nastoji skrenuti pažnju s činjenice da nije demantirao niti osudio monstruoznu rasističku izjavu Biljane Plavšić da su “muslimani genetski kvaran materijal”, niti je demantirao svoje rasističke izjave da “ne mogu suditi sudci muslimani”, niti je korigirao svoje uvjerenje da se ne može imati povjerenja prema muslimanima.

Neoboriva je istina da je rasističku izjavu Biljane Plavšić slijedio genocid nad muslimanima Bošnjacima, kao što je, također, poznato da je europski ekstremist i terorist Anders Behring Breivik nadahnuće za svoj zločin nad nevinim ljudima u Norveškoj pronalazio i u ekstremističkim i rasističkim izjavama srpskih političara i oficira kojima se trenutno sudi u Hagu zbog genocida.

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić je u svojstvu vrhovnog muftije muslimana, po službenoj dužnosti, obvezan upoznati nadležna tijela u državi Bosni i Hercegovini i međunarodne institucije zadužene za mir i zaštitu ljudskih prava u našoj zemlji o mogućim posljedicama za mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Europi i svijetu koje proizvode Dodikove diskriminirajuće izjave prema muslimanima na osnovu njihove vjere. Muslimani su s pravom zabrinuti zbog mogućnosti da se, na isti način kao što se Anders Behring Breivik pozvao na osumnjičene i osuđene srpske zločince protiv čovječnosti i za genocid, neki novi ektremist i terorista pozove na Milorada Dodika, koji neometano širi predrasude o Bošnjacima na osnovu njihove vjere i uporno negira genocid u Srebrenici, unatoč nebrojenim dokazima i upozorenjima od najvećih pravnih, moralnih i političkih autoriteta u svijetu. Zbog mira i sigurnosti ne samo u Bosni i Hercegovini i Balkanu, već i u Europi i svijetu za takvu Dodikovu praksu i sotonizaciju čitave jedne vjerske zajednice mora se naći adekvatan odgovor i zaustaviti takvo štetno javno djelovanje. Slučaj terorizma u Norveškoj je najbolja opomena što se može dogoditi, ako se ništa ne poduzme protiv Dodikovih izjava.

Milorad Dodik, koji nastupa s pozicije moći i državne vlasti, trebao bi već shvatiti da reisu-l-ulema Mustafa Cerić nema poziciju u zakonodavnoj ni u izvršnoj državnoj vlast, ali reisu-l-ulema ima slobodu, pravo i obavezu da svojim moralnim glasom i duhovnim autoritetom bdije nad pravima muslimana. Za sve dobronamjerne ljude neosporna je istina da je reisu-l-ulema Mustafa Cerić uložio ogromne napore i dao nemjerljiv doprinos u poslijeratnom oporavku našeg društva u pravcu istine, pravde, mira i pomirenja o čemu postoje mnoga međunarodna priznanja. Očito je na sceni pokušaj Milorada Dodika da se, nakon obračuna s političkim neistomišljenicima i političkim subjektima u našoj zemlji, prelaskom u područje vjere obračunava sa muslimanima i njihovim vjerskim autoritetima i institucijama.

Nadalje, umjesto što daje diskriminirajuće izjave o muslimanima kao takvim, Milorad Dodik bi trebao odgovoriti građanima Bosne i Hercegovine zašto ih drži taocima svojih osobnih frustracija i ambicija, osporavajući im pravo na efikasnu državu, bolji život i sigurniju budućnost blokirajući u Bosni i Hercegovini neophodne procese ka euroatlantskim integracijama. Sve više postaje očitije kako odnos Milorada Dodika prema međunarodno priznatoj državi postaje sve opasniji i snažniji remetiteljski faktor i prijetnja za mir i stabilnost ne samo Bosne i Hercegovine, nego i cijelog područja jugoistoka Europe. Zbog toga Islamska zajednica i muslimani očekuju da na vrijeme domaće i međunarodne institucije zadužene za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i šire prepoznaju ovu opasnost i spriječe dalju eskalaciju retorike i ponašanja koje može prerasti u nasilje i prouzročiti nove sukobe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*