Banja Luka usprkos izvješću State Departmenta protiv reforme policije u BiH

Usprkos oštrom upozorenju američkog State Departmenta, koji je u najnovijem izvješću o terorizmu u protekloj godini upozorio da su aktivnosti dužnosnika Republike Srpske (RS) na potkopavanju državnih institucija usporile napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i financiranja terorizma, službena Banja Luka i dalje se oštro protivi promjenama u ovoj oblasti, a neki od službenika RS čak tvrde da je “izvješće State Departmenta napisano u Sarajevu”.

Čađo: Reforma završena stvar!

Tako je ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je Srni da je reforma sigurnosnih struktura u BiH završena stvar, da je struktura jasno definirana i da je preostalo još da se to stavi u funkciju.

Reagirajući na izjavu ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetović da je “osim reforme Ustava BiH, nakon listopadskih izbora, jedan od prioriteta reforma sigurnosnog sistema koja bi rezultirala uspostavljanjem jedinstvenih policijskih struktura u BiH”, Čađo je rekao da se Ahmetovićeva izjava bazira na željama i prepoznatljivoj težnji bošnjačkih političkih struktura da se ovako uređen sistem sigurnosti predstavi kao nefunkcionalan, kako bi se ponovo otvorilo pitanje reformi u sektoru sigurnosti u BiH.

“Ahmetovićeva izjava najbolje govori o odnosima unutar zemlje i stalnim nastojanjima bošnjačkih političkih struktura da atakirajući na nadležnosti institucija otvore proces centralizacije zemlje izmjenom njezine ustavne strukture”, kazao je Čađo.

Prema njegovim riječima, Ahmetović i njemu slični, čim se javi neki konkretan sigurnosni problem to koriste da skrenu pozornost javnosti sa stvarnih pitanja i da politički profitiraju.

– To nema smisla, jer ovdje više nema naivnih i to nas još više udaljava od ostvarivanja međusobnog povjerenja kao najvažnijeg preduvjeta suradnje u sigurnosnom sektoru. Ovo je samo još jedna potvrda opravdanosti naših stavova da sačuvamo policiju RS, što smatram jednim od najvažnijih rezultata rada aktualne Vlade RS, zaključio je Čađo.

Što je rekao Ahmetović?

Ministar Ahmetović je za sarajevsko “Oslobođenje” rekao da je reforma sigurnosnog sistema, koja bi rezultirala uspostavljanjem jedinstvenih policijskih struktura u BiH, gdje bi se znao sam vrh odakle se rukovodi, prijeko potrebna i da bi ona osigurala efikasno djelovanje u toj oblasti.

Nakon najnovijeg izvješća State Departmenta u kome je ukazano da u BiH postoji “rascjepkanost sistema sigurnosti”, Ahmetović je rekao da u BiH postoji zakonska odvojenost agencija za provođenje zakona i da koordinacija policijskih agencija nije na zadovoljavajućoj razini.

State Department je u godišnjem izvješću naveo da su organizacije za provođenje zakona BiH tokom prošle godine surađivale sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma, usprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političkih lidera čime je ometeno funkcioniranje vlasti.

Sistem sigurnosti ne može funkcionirati centralizirano

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić upozorio je da sistem sigurnosti u BiH ne može biti centraliziran, jer to podrazumijeva “krajnje staljinističku organizaciju društva”, što nikako ne može funkcionirati u BiH koju čine dva entiteta.

Komentirajući spomenutu izjavu ministra sigurnosti, Vasić je rekao Srni da je Ahmetović najmanje validan da govori o tome što treba raditi nakon izbora.

On je naveo da bi taj centralizirani antiteroristički sigurnosni sistem bio instrument progona Srba i Hrvata iz BiH, zaključujući da je to “prava namjera Ahmetovića i onih koji mu daju takve upute i od kojih to čuje i javno govori”.

Vasić: Republika Srpska ima pravo na samoopredjeljenje

“Reforma policije u BiH je završena, ali bošnjački politički dio Sarajeva će uvijek pokretati takve priče sve dok se jednom ne završi priča o ustavnim promjenama u kojima će se jasno reći da Republika Srpska ima pravo na samoopredjeljenje”, istakao je Vasić.

On je zaključio da BiH ima dva puta – postojeći status quo u kome je RS zaštićena Daytonskim sporazumom ili krajnju decentralizaciju BiH, odnosno stvaranje labave konfederativne zajednice “u kojoj će svi biti sigurni od Ahmetovića i drugih unitarista i centralista”.

Vasić smatra da se najnovije godišnje izvješće State Deparmenta o BiH koristi za unitarizaciju i centralizaciju BiH, ističući da to podrazumijeva nastojanje da se BiH podčini bošnjačkim političkim strankama i političkoj artikulaciji.

– To što je State Deparmenta rekao ne pije vode za BiH ni za bilo koju zemlju, jer uvjeti svake zemlje su potpuno različiti za borbu protiv terorizma i to nije moguće raditi po klasičnim formulama kao što se radi u svakoj zemlji. Nigdje u svijetu nema primjera da je centralizirana i unitarizovana zemlja efikasna u borbi protiv terorizma, a ostale nisu, rekao je Vasić.

On je podsjetio da je terorizam bolest planetarnih razmjera koja zahvata sve zemlje od centralizirane Rusije do decentralizirane Španjolske, navodeći da je godišnje izvješće State Deparmenta “napisano u Sarajevu i kopirano stotinu puta da bi stigao do izvješća”.

State Department: RS potkopava sposobnost BiH za borbu protiv terorizma

Aktivnosti dužnosnika Republike Srpske (RS) na potkopavanju državnih institucija usporile su napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i financiranja terorizma, navodi se u najnovijem izvješću američkog State Departmenta o terorizmu u protekloj godini.

– Bosna je ostala slaba, decentralizirana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlasti. Svi ti faktori su rezultirali da BiH postane ranjiva na mogućnost iskorištavanja njenog teritorija za terorističke operacije u Europi – kaže se u izvješću koji je jučer objavljen u Washingtonu.

Ovogodišnji materijal koji je objavio State Department posvetio je mali prostor Bosni i Hercegovini spominjući samo slučajeve prebacivanja Mirsada Bekteševića, osuđenog za pripremu terorističkog napada, u Švedsku, te uhićenje četiri osobe protiv kojih traje suđenje na Sudu BiH, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Washington iznosi ocjenu da su agencije za provođenje zakona u BiH tijekom prošle godine surađivale sa Sjedinjenim Američkim Državama na poljima međunarodnog terorizma i odgovarale na zahtjeve za suradnju.

– Usprkos nacionalnoj polarizaciji, korupciji i sukobima među političkim liderima u BiH koji su otežavali funkcioniranje državne vlasti, institucije za provođenje zakona su surađivale sa SAD – navodi se u izvješću.

Konstatira se da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje ima ograničene kapacitete, ali da je poboljšana suradnja s entitetskim policijama u ovoj oblasti. Hvali se i odlična suradnja s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*