Bankari: Hrvatskoj ove godine ponovo prijeti recesija

Hrvatskom gospodarstvu ove godine ponovo prijeti recesija, ponajviše zbog krize u Europskoj uniji. Zaključuje se to iz ankete o ekonomskim očekivanjima koju je nedavno provela Hrvatska udruga banaka (HUB) među glavnim ekonomistima najvećih domaćih banaka. Tako šestero anketiranih ekonomista procjenjuje u prosjeku da će domaće gospodarstvo ove godine zabilježiti pad od 1,3 posto. Pritom dvoje očekuje pad od oko 2 posto, a četvero do 1 posto.

Kako piše Vjesnik.hr, čak četvero od šestero anketiranih ekonomista dužničku krizu i recesiju u Europi navodi kao glavni razlog slabljenja domaćeg BDP-a. Dvojica pak primat daju domaćoj fiskalnoj prilagodbi.

Kad je riječ o nezaposlenosti, najveći optimist među ekonomistima očekuje stopu nezaposlenosti potkraj ove godine na 13,1 posto, a najveći pesimist na 16,4 posto (prema međunarodno usporedivoj ILO-metodi), a daljnji rast nezaposlenosti treba tumačiti u kontekstu činjenice da se najveći doprinos padu BDP-a očekuje zbog nastavka kontrakcije investicijskih aktivnosti.

Što se deviznog tržišta tiče, očekuje se stabilan tečaj koji bi na kraju 2012. trebao biti na sličnoj razini na kojoj je i sada (od 7,5 do 7,6 kuna za jedan euro).

U sklopu ankete ekonomisti su odgovarali i na pitanja o perspektivama uvođenja eura u Hrvatskoj. Očekivanja su koncentrirana oko 2020., a najveći optimist spominje 2018., dok pesimist 2023., jer očekuje zaoštravanje uvjeta za pristupanje eurozoni.

1 Comment

  1. O kojim se to “domaćim bankama” govori – UniCredit bank, Raiffeisen bank, Hypo Alpe Adria bankj?..Bojim se da se iza tih “crnih” prognoza ne krije nakana banaka da dignu kamate. Kada bi Vlada RH oporezovala bankovne transakcije, dobiti banaka koje se iznose iz zemlje, i to progresivnim poreznim stopama (kako bi se spriječio odlijev kapitala iz zemlje), vjerojatno bi i ukupna gospodarsko-ekonomska situacija u ovoj (i u svim narednim godinama) u Hrvatskoj bila puno bolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*