Barack Obama osudio nijekanje genocida u Srebrenici

U povodu 17. godišnjice pokolja 8.000 ljudi u Srebrenici, američki predsjednik Barack Obama oglasio se izjavom kojom je osudio nijekanje genocida u Srebrenici.

“Odajemo počast i prisjećamo se više od 8000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet. Ime Srebrenice uvijek će biti povezano s najmračnijim događajima iz 20. stoljeća”, stoji u Obaminoj izjavi.

Predsjednik Obama ocijenio je kako se pravda koju zaslužuju žrtve djelimice ostvaruje na sudovima u Den Hagu i Bosni i Hercegovini gdje počinitelji tog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, odgovaraju za svoja nedjela.

“Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjeri tog zločina, da se opravda motiv za taj zločin, da se okrive žrtve i da se niječe nepobitna činjenica da je to bio genocid”, ističe se u poruci američkog predsjednika.

Obama kaže i kako SAD želi nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana Bosne i Hercegovine i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u Bosni i Hercegovini i drugdje u regiji i dovelo do genocida u Srebrenici.

Predsjednik SAD-a ističe kako njegova zemlja ostaje uz građane BiH i na dan kada se pokapaju žrtve srebreničkog zločina, izražavajući pritom žaljenje obiteljima ubijenih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*