Barroso: Sljedeći tjedan odluka o završetku hrvatskih pregovora

Predsjednik Europske komisije uvjeren je da će sljedećeg tjedna na summitu čelnika zemalja EU-a biti donesena odluka o završetku hrvatskih pregovora, glavna je poruka sa susreta predsjednika Ive Josipovića s Joséom Manuelom Barrosom u petak, u Bruxellesu.

“Mislim da mogu upotrijebiti izraz povijesni za to jer je Komisija prošli tjedan predložila zatvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom, što otvara put da Hrvatska postane 28. članica EU-a”, rekao je Barroso nakon jednosatnog susreta s hrvatskim predsjednikom.

Čestitao je predsjedniku Josipoviću i Vladi RH te istaknuo da je posao odrađen vrlo angažirano i kompetentno. Hrvatska je sada spremna ići dalje, naglasio je Barroso. Posao još nije završen i treba se fokusirati na reforme. Vrlo je važno da Hrvatska nastavi ovim tempom do ulaska u članstvo, da provodi reforme prije svega u pravosuđu, ali i gospodarstvu te da se bori protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija će nastaviti nadzirati, savjetovati i podržavati Hrvatsku cijelim putem do članstva, obećao je Barroso. Nada se da će hrvatski uspjeh biti poticaj za daljnje regionalno pomirenje, ističući da je predsjednik Josipović ključni igrač u tom pogledu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Josipović se na početku obratio s nekoliko rečenica na engleskom jeziku, ali je napomenuvši da će Hrvatska uskoro biti 28. članica Unije nastavio govoriti na hrvatskom, ne samo zato – kako je objasnio – da bi prevoditelji imali posla, već i zato što hrvatski jezik i kultura mogu pridonijeti ljepoti i bogatstvu europske kulture i jezične obitelji.

“Svi u Hrvatskoj s velikim nestrpljenjem očekujemo kraj lipnja, završetak pregovora i u dogledno vrijeme potpisivanje pristupnog sporazuma. Znamo da je to nova faza u našem društvu. Ponosni smo na sve što je učinjeno tijekom 20 godina naše državnosti, no znamo da nas čeka puno godina u kojima moramo snažno i naporno raditi”, podsjetio je predsjednik Josipović rekavši da je Hrvatska ustrajna u tome i da cijela regija ima svoju budućnost u EU. [Vjesnik.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*