Bashar al-Aasad pred porazom: Opkoljen je u palači i nema kamo pobjeći!

Ni najvjerniji saveznik sirijskog režima više ne vjeruje u njegov opstanak. “Nažalost, više ne možemo isključiti mogućnost pobjede sirijske opozicije. Snage Bashara al-Assada gube kontrolu nad zemljom i teritorij na kojemu imaju prevlast. Moramo razmišljati o povlačenju naših državljana”, izjavio je jučer Mihail Bogdanov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Nakon što je i Rusija zaključila kako je opstanak aktualnog režima upitan, Bashar al-Ashad ostao je usamljen. Još prošli tjedan objavljeno je kako je poslao jednog od zamjenika svog ministra vanjskih poslova na turneju da mu pronađe prikladnu zemlju u kojoj bi dobio azil, piše Jutarnji list.

Među mogućim odredištima spomenuti su Basharov vjerni saveznik Iran te zemlje Južne Amerike, posebice Venezuela.

Većina njegove obitelji, uključujući i suprugu Asmu al-Assad, još je u Damasku. Prema analizama, dva su načina kako Assad može napustiti Siriju. Ako ne uspije zrakoplovom odletjeti iz Damaska, može se kopnenim putem dokopati Libanona i iskoristiti, primjerice, zračnu luku u Bejrutu za bijeg.

Kakav je Assadov trenutačni položaj, može se samo nagađati. Sigurno je samo da pogled iz njegove predsjedničke palače na brdu Kasion ponad najstarijeg kontinuirano naseljenog grada na svijetu, kako se Damask ponosno reklamirao donedavnim turistima, ne izgleda obećavajuće. Iz predgrađa sukljaju stupovi dima i čuju se odjeci granata.

Prema nekim tvrdnjama, on je zarobljenik u vlastitoj palači: više ne donosi odluke, a istodobno ne može napustiti grad s obitelji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*