Bashar al Assad “pristaje na odlazak”, ali na “civiliziran način”

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad “pristaje na odlazak”, ali na “civiliziran način”, rekao je ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksandar Orlov.

Na pitanje o tome je li Bashar al-Assad zapravo osuđen na pad s vlasti i da je to samo pitanje vremena, ruski diplomat odgovorio je da se osobno slaže s tim stajalištem.”Smatram da bi mu bilo vrlo teško ostati nakon svega što se dogodilo”, kazao je Orlov.

U završnoj izjavi nakon sastanka Akcijske skupine za Siriju, održanog 30. lipnja u Ženevi, “predviđa se prijelaz prema demokratskijem režimu”, a “tu je završnu izjavu Assad prihvatio”, naglasio je ruski veleposlanik.

“Assad je imenovao svojeg predstavnika za pregovore s oporbom o tom prijelazu. To znači da pristaje na odlazak, ali na civilizirani način”, ustvrdio je.Orlov je dodao da “rješenje sukoba u Siriji može biti samo političko” i da treba pronaći put pregovora.

Istodobno je ruska agencija Interfax, pozivajući se na vojno-diplomatske izvore, objavila da je Moskva odlučila “odgoditi” isporuku triju borbenih helikoptera Siriji dok se stanje u toj zemlji ne “normalizira”.
“Odluka o odgodi isporuke helikoptera Siriji povezana je s pogoršanjem vojnog i političkog stanja u toj zemlji i terorističkim napadom (u srijedu u Damasku) u kojem je ubijeno i ranjeno nekoliko visokih sirijskih vojnih dužnosnika te s jačanjem vojnih akcija oporbe”, rekao je taj izvor.
“U takvim okolnostima vlasti nisu kadre jamčiti potpuno sigurni primitak helikoptera” u Siriji.Helikopteri i sustavi protuzračne obrane Siriji će biti isporučeni nakon normaliziranja stanja” u toj zemlji, prenosi Interfax tvrdnju svojeg izvora.
Tri ruska helikoptera Mi-25, koja su Siriji trebala biti vraćena nakon što su u Rusiji bili potpuno obnovljeni, zajedno sa sustavima protuzračne obrane, prevozio je ruski teretni brod Alaed, koji je u lipnju bio prisiljen prekinuti plovidbu prema Siriji i vratiti se u ruske teritorijalne vode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*