Bashar al-Assad odobrio višestranačje u Siriji

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad donio je uredbu kojom odobrava višestranačje u zemlji, čime je pristao na jedan od glavnih zahtjeva prosvjednog pokreta početog sredinom ožujka, izvijestila je službena sirijska agencija Sana.

Uredbom se utvrđuju uvjeti osnivanja i rada političkih stranaka koje mogu postojati uz stranku Baas koja je na vlasti od 1963. i po sirijskom ustavu uživa status vodeće u državi i u društvu.

Nove stranke moraju poštovati opću deklaraciju o ljudskim pravima, ne temeljiti se na vjerskim ili plemenskim načelima i ne proizlaziti iz organizacije ili stranke izvan Sirije.

Isto tako, unutar njih neće smjeti djelovati nikakve javne ili tajne vojne i paravojne organizacije, a njihova načela, zadaće i izvori financiranja moraju biti jasno određeni.

Vezano za krizu u Siriji, članice Vijeća sigurnosti UN su postigle dogovor o dokumentu u kojemu se osuđuju “raširena kršenja ljudskih prava i nanošenje sile protiv civila od strane sirijskih vlasti”. U tome dokumentu se također navodi da odgovorni za nasilje trebaju biti i osuđeni. Istovremeno se od demonstranata traži da prestanu s “napadima na državne institucije”. Zbog protivljenja Rusije i Kine nije donesena rezolucija o osudi nasilja, koja bi imala značajnu diplomatsku težinu i eventualno omogućila i sankcije sirijskom režimu. Prema riječima ruskog veleposlanika pri UN-u Vitalija Čurkina, Rusija se opire donošenju rezolucije jer želi izbjeći ponavljanje “libijskog scenarija”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*