Baumgartner skočio s “ruba svemira” i oborio niz rekorda

Felix Baumgartner je, osim što je oborio rekord u skoku s najveće visine, postao prvi čovjek koji je slobodnom padu probio zvučni zid, objavila je njegova misija Red Bull Stratos.

“Baumgartner (43) zvučni zid je probio nakon nekoliko desetaka sekundi nakon što se otisnuo prema Zemlji s visine od 39 kilometara. Baumagartner je postigao najveću brzinu od preko 1100 kilometara na sat (neslužbeno 1137 km/h)”, rekla je Sarah Anderson, glasnogovornica misije Red Bull Stratos.

Katkada morate otići jako visoko kako bi shvatili koliko smo mali, rekao je Baumgartner prije no što se iz kapsule bacio u prazninu.

Također je oborio rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom, ali nije uspio srušiti rekord u najduljem slobodnom padu jer je otvorio padobran nakon četiri minute i 20 sekundi. Sletio je nešto istočnije od Roswella u Novom Meksiku. Povratak na Zemlju trajao je ukupno deset minuta.

Skok je izravno prenosila mrežna stranica www.redbullstratos.com, putem 35 kamera na tlu i u zraku, a neke od njih bile su pričvršćene za Baumgartnerovo odijelo. Na YouTube-u njegov je skok pratilo više od sedam milijuna korisnika

Rekord u ovoj vrsti skakanja držao je dosad Joseph Kittinger, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 16. kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara. Kittinger, danas osamdesettrogodišnjak, bio je član ekipe Red Bull Stratosa i iz kontrole misije je pratio i bodrio Baumgartnera. Njemu i dalje ostaje rekord u najduljem slobodnom padu.

Baumgartnerovi rekordi imat će neslužbeni status dok ih ne potvrdi Međunarodni aeronautički savez (FAI).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*