Beammertz: Nema pomirenja bez uhićenja Mladića i Hadžića

Bez bavljenja zločinima iz prošlosti nije jednostavno govoriti o pomirbi i napretku, izjavio je Serge Brammertz u Fažani, gdje stigao kako bi sudjelovao u radu 5. regionalne konferencije tužitelja koja sutra počinje na Brijunima.

Iz perspektive Haaškog suda, dodao je Brammertz, bez uhićenja glavnih bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića to biti vrlo teško.

“Mi ćemo i dalje inzistirati na njihovom uhićenju premda ima još i drugih zločinaca na srednjoj i nižoj razini koji se još nalaze u regiji i moraju biti procesuirani”, zaključio je glavni haaški tužitelj.

Na konferenciji, koja je radnog karaktera i zatvorena za javnost, sudjeluju izaslanstva Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda tužiteljstva Haaškog suda, Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Vrhovnog državnog tužiteljstva Crne Gore, Federalnog tužiteljstva Federacije Bosne i Hercegovine, Republičkog tužiteljstva Republike Srpske te Tužiteljstva Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinara o čemu će se ove godine konkretno razgovarati glavni Haaški tužitelj istaknuo je kako će on objasniti stajalište i strategiju Haaškog suda o slučajevima koji su u tijeku jer, kako je rekao “jednom kada Haaški tribunal zatvori svoja vrata kroz nekoliko godina ostat će potreba za lokalnim tužiteljima koji će moći pristupiti podacima i dokumentaciji ovog suda”.

Nažalost, dodao je Brammertz, postoji još tisuće neriješenih slučajeva, posebice u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*