Bebić: “Bljesak” je preokrenuo tijek Domovinskog rata

i “obasjao nadolazeću ‘Oluju'”, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je u Okučanima bio nazočan obilježavanju 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Bljesak”. “Vojno-redarstvena akcija Bljesak je nešto što je slavno započelo i slavno završilo”, ustvrdio je Bebić.

Na primjedbu novinara kako iz godine u godinu sve manje sudionika nazoči obilježavanju “Bljeska”, Bebić je ustvrdio kako se “temeljni smisao onoga što se ovdje dogodilo, svake godine sve više pojačava” te da “ljudi nisu izgubili entuzijazam” i nije bitno koliko ih se okupi.

Novinare je zanimalo i je li “Bljesak” nakon “Oluje” slijedeća hrvatska vojna akcija koja bi mogla postati “metom optužbi iz Srbije”, na što je Bebić kazao kako je međunarodna zajednica budno pratila vojno-redarstvenu akciju “Bljesak” te da njezini predstavnici nisu pronašli niti jednu zamjerku toj akciji.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac podsjetio je kako je akcija “Bljesak” planirana još u studenome 1994. a u samoj akciji sudjelovale su 32 postrojbe HV-a i MUP-a.

U akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Sudjelovalo je 16.000 branitelja, pripadnika HV-a i MUP-a od kojih su poginula 42 a 162 su ranjena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*