Behmen traži zabranu okupljanja u Dobrovoljačkoj

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zatražio je zabranu najavljenog posjeta tristotinjak građana Republike Srpske Dobrovoljačkoj ulici, kojim bi, kako je najavljeno, bila obilježena godišnjica sukoba između legalnih oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine i Jugoslavenske narodne armije. Sukob se, kao što je poznato, dogodio 3. svibnja 1992. godine, srpska strana smatra da je zapravo riječ o ratnom zločinu nad pripadnicima JNA slijedom čega su u Beogradu podignute optužnice protiv 19 bivših političkih, vojnih i policijskih dužnosnika, uključujući bivše članove Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića. Iz Uprave Grada priopćeno je da je Behmen od kantonalnog MUP-a zatražio zabranu skupa jer smatra da se u Dobrovoljačkoj ulici u svibnju 1992. godine nije dogodio zločin, nego da je Sarajevo obranjeno od napada strane vojne sile na teritoriji međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.
On želi podsjetiti javnost da je i Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nakon višegodišnje istrage ustanovio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta i da u incidentu u toj ulici nema elemenata krivičnog djela te bi stoga najavljeno obilježavanje bilo ruganje žrtvama troipolgodišnje opsade Sarajeva koja je počela tog dana. Behmen smatra da bi održavanjem najavljenog posjeta moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda, odnosno sukoba ili nasilja širih razmjera te da ga stoga treba zabraniti, odnosno povući raniju suglasnost koju je, prema medijskim izvještajima, kantonalni MUP organizatorima već dao.
Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, izjavio je kako očekuje da će se, unatoč Behmenovu zahtjevu, “ispoštovati postignuti dogovor da se održi taj skup”, naglasivši da je i premijer RS-a Milorad Dodik “izrazio želju da nazoči toj manifestaciji”.
Rukovoditelj Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih RS-a Staša Košarac istaknuo je da među pripadnicima JNA stradalim u Dobrovoljačkoj ulici nisu bili samo Srbi. “Prema neslužbenim podacima, tu nisu stradali samo Srbi. Među ranjenima je bilo dvadesetak pripadnika nesrpske nacionalnosti i tri žene. Među zarobljenima je bilo devet nesrba i tri žene, a među ubijenim je bilo desetak nesrba i dvije žene”, izjavio je Košarac.
Košarac je istaknuo da RS “neće odustati ni od zahtjeva da Federacija BiH, u skladu sa svojevremenim odlukama Doma za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, formira komisiju za utvrđivanje istine o ratnom stradanju Srba u Sarajevu, kao što je to već uradila RS za Srebrenicu”.

1 Comment

  1. Ova aktivnost je više isplanirana da se izazove incident kako bi Bošnjaci prikazani u negativnom kontekstu.Srbi odlično znaju šta se dešavalo 3-eg a šta 2-og maja,što građani Sarajeva dobro znaju.Srbi znaju da je 2-og maja bio sukob JNA i TO RBiH oko zgrade Predsjedništva,ali im nije uopšte teško da svoj ratni poraz podvedu kao stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj.Situacija je veoma složena,jer ovo je silovanje istine od strane Dodika i kompanije.Kako če na to građani Sarajeva reagovati ostaje da se vidi,ali po mom mišljenju je neprimjereno ponižavanja preko 300000 hiljada građana koji su preživjeli sve ratne strahote boreći sa za svoj život i živote svoje porodice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*