Belfast: Troje ranjenih u sukobima katolika i protestanata

Jedan fotograf je ranjen u nogu, a dvije osobe su zadobile opekotine u sukobima protestanta i katolika u Belfastu, gdje nasilje traje drugu noć za redom.

Policija je saopćila da je oko 700 osoba bacalo “Molotovljeve koktele” u gradskoj četvrti Newtonwnards, noć nakon što su dvije osobe zadobile povrede od vatrenog oružja u neredima u prijestolnici Sjeverne Irske.

Jedan napadač je ranio fotografa u nogu, rekao je očevidac agenciji Reuters, a policija je pozvala sve novinare i snimatelje da se drže izvan te oblasti “radi lične sigurnosti“.

Druge dvije povrijeđene osobe zadobile su opekotine, saopćila je policija.

Policija je upotrijebila tzv. šok bombe, a, prema navodima medija, dovezla je i dva vodena topa, ali ih nije upotrijebila.

Dan ranije, tijekom sukoba više stotina protestanata i katolika u četvrti u kojoj, uglavnom, žive katolici, u većinski protestantskom istočnom dijelu Belfasta, čula se pucnjava, a u nasilju su ranjene dvije osobe.

Nasilje, koje su lokalni političari opisali kao najžešće u toj oblasti tijekom prethodnog desetljeća, izbilo je na početku “sezone marševa” u Sjevernoj Irskoj.

Protestanti tada održavaju parade koje obično izazovu nasilne proteste katolika.

U Sjevernoj Irskoj su tri desetljeća trajali sukobi lojalista, uglavnom protestanata, koji su željeli da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, i republikanaca, uglavnom katolika, koji su za ujedinjenu Irsku.

Nasilje, u kome je stradalo oko 3.500 osoba, okončano je mirovnim sporazumom 1998. godine, koji je omogućio podjelu vlasti između protestantskih i katoličkih stranaka, prenosi Fena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*