Benedikt XVI. je prvi papa koji je u Vatikanu govorio na arapskom

Nakon kontroverzne izjave o muslimanima koju je dao 2006. malo je tko očekivao da će Benedikt XVI. šest godina kasnije usred Vatikana progovoriti arapski. Doduše, ovog se puta obraćao kršćanima na Bliskom istoku.

Arapski je prvi put bio korišten kao službeni jezik u srijedu na tjednoj audijenciji pape Benedikta XVI u sklopu nastojanja Vatikana da dopre do većeg broja kršćana i muslimana na Bliskom istoku.

Vatikan je zabrinut zbog iseljavanja kršćana s Bliskog istoka, od kojih mnogi iseljavaju u strahu za vlastitu sigurnost. Kršćani čine pet posto stanovnika regije, a prije stotinu godina bilo ih je 20 posto.

Prema procjenama do 2020. mogao bi se prepoloviti broj od 12 milijuna kršćana na Bliskom istoku ako se nastavi pogoršavati sigurnosno stanje i padati njihov natalitet.

Arapski jezik na audijenciji koju uživo prenose radio i televizija poslat će umirujuću poruku kršćanima u regiji u kojoj su brojna sveta mjesta kršćanske vjere, drže vatikanski dužnosnici. Nadaju se i da će izravno Papino obraćanje muslimanima poboljšati ponekad zategnute odnose s islamom.

Umjesto na talijanskom, svećenik je u srijedu prvi put sažetak Papina tjednog obraćanja pročitao na arapskom jeziku, uz sažetke na francuskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, portugalskom, slovačkom, češkom, poljskom, mađarskom i ruskom na audijenciji pred tisućama vjernika na Trgu sv. Petra. Nakon obraćanja, a u sklopu 50. obljetnice Drugog vatikanskog koncila, Papa je na arapskom rekao: “Papa moli za sve ljude koji govore arapski. Bog vas blagoslovio.”

Tim dodatkom želio je izraziti zabrinutost za kršćane na Bliskom istoku i podsjetiti i kršćane i muslimane neka zajedno rade za mir u regiji. Poglavar 1,2 milijuna rimokatolika u svijetu i prošli je mjesec izrekao takvu poruku za posjeta Libanonu.

Godine 2006., u Regensburgu je Benedikt XVI. naveo citat koji je dio muslimana shvatio kao napad na njihovu vjeru, te je nakon toga objasnio da je bio krivo tumačen i svoj posjet Turskoj iskoristio je za dolazak u džamiju gdje je molio zajedno s tamošnjim imamom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*